Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice. Bez obzira da li je reč o jutarnjem espresu, kapućinu uz doručak ili osvežavajućoj ledenoj kafi popodne, kvalitet napitka oblikuju brojni faktori – od porekla i svežine zrna do tehnike pripreme. A kako je danas Međunarodni dan kafe, u nastavku sa vama delimo jedan gastronomski trik za još ukusniji omiljeni crni napitak.Tajni sastojak za bolji ukus kafeNo, bez obzira da li je vaša kafa voćnih ili čokoladnih nota, gotovo uvek postoji nagoveštaj gorčine ili kiselosti. Ipak, dobra vesta je da postoji jedan jednostavan sastojak koji može uravnotežiti ukuse i podići vaš ritual ispijanja kafe na viši nivo, a to nije šećer, već – prstohvat dimljene morske soli, piše The Kitchn.Zašto dodavati so u kafu?Iako u početku može delovati kao neobičan dodatak, so deluje gotovo magično u neutralizaciji gorčine koja je prirodno prisutna u kafi. Samo prstohvat kvalitetne dimljene morske soli ne samo da će ublažiti oštre i kisele note, već će vašem napitku dodati i suptilnu, dimljenu složenost koja obogaćuje svaki gutljaj.Ovaj jednostavan trik pojačava prirodne arome kafe, ističući njenu skrivenu slatkoću i dajući joj dublji, bogatiji ukus.Kako pravilno koristiti so?Važno je napomenuti da se obična kuhinjska so ne preporučuje. Najbolji rezultati se postižu sa visokokvalitetnom ljuspičastom morskom solju. Dovoljno je samo prstohvat ili dva, s obzirom na njenu jačinu.Možete posuti so po vrućoj ili hladnoj kafi kao ukras, ili je dodati na dno šolje pre nego što skuvate espreso kako bi se potpuno rastvorila. U svakom slučaju, rezultat je ukusnija šoljica kafe.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
29
prethodni članak
Nutricionisti se slažu: Ovo je jedini hleb koji bi trebalo da jedemo
sledeći članak