Početna » Dijetetičari savetuju da izbegavate da jedete ovu namirnicu ujutru

Dijetetičari savetuju da izbegavate da jedete ovu namirnicu ujutru

by admin

Prema mišljenju brojnih stručnjaka, doručak je zaista najvažniji obrok u toku dana. Iako postoje protivrečni saveti o tome kada bismo trebali da konzumiramo svoj prvi obrok, stručnjaci se slažu u jednom – nije poželjno preskakati ga, a podrazumeva se da bi on trebalo da bude bogat zdravim namirnicama.

Ono što je zabrinjavajuće, tvrde dijetetičari, jeste činjenica da jedna inače zdrava namirnica može prouzrokovati više štete nego koristi ako se jede na prazan želudac, piše Express, a prenosi Index.

Banana je namirnica koja se mnogima može činiti kao odličan izbor za doručak. Prepuno minerala, vitamina i vlakana, ovo žuto voće nudi mnoge zdravstvene benefite našem organizmu. Međutim, konzumiranje banane na prazan želudac može poremetiti ravnotežu u vašem želucu i izazvati određene zdravstvene probleme.

“Kao hrana, banane su važan izvor magnezijuma i kalijuma. Ovi minerali imaju mnoštvo zdravstvenih prednosti, ali njihov unos na prazan želudac može narušiti vaše zdravlje. Naime, kada kalijum i magnezijum stignu u prazan želudac nakon nekoliko sati gladovanja, može doći do poremećaja acidobazne ravnoteže u vašoj krvi“, objašnjava Natali Komova, dijetetičarka i stručnjakinja za fitnes.

Dijetetičarka Ejpril Džejmison slaže se s njom te dodaje kako ovo popularno voće može dovesti do privremenog povećanja kiselosti u našem organizmu.

„To može pokrenuti kompenzacijski odgovor u telu, što rezultira oslobađanjem jedinjenja koji apsorbuju kiselinu, poput bikarbonata, kako bi se uspostavila acidobazna ravnoteža krvi“, rekla je. Međutim, ako ovaj kompenzacijski odgovor ne uspe, poremećaj kiselo-bazne ravnoteže može izazvati stanja poznata kao acidoza ili alkaloza.

Komova je rekla: „Acidozu izaziva previše kiseline u krvi, zbog čega pH vrednost u krvi pada ispod 7.35. Alkaloza se javlja kada postoji prekomerno nakupljanje bikarbonata u telu, što dovodi do porasta pH vrednosti krvi iznad 7.45.“

Acidoza može izazvati simptome poput kratkog daha, umora i zbunjenosti, dok alkaloza može izazvati mučninu, vrtoglavicu i grčenje mišića. Kako bi se izbegao rizik od alkaloze i acidoze, dijetetičarka savetuje da bismo trebali izbegavati jedenje banane za doručak. Međutim, ako ste veliki ljubitelj ovog ukusnog voća i insistirate na tome da ga ipak pojedete ujutro, najbolje je kombinovati ga s drugom hranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar