Početna » Lekar objasnio koliko traje prosečna prehlada: Evo kog dana treba da se zabrinete

Lekar objasnio koliko traje prosečna prehlada: Evo kog dana treba da se zabrinete

by admin

Ovih dana se mnogi ljudi u Srbiji bore sa prehladom. Ako je imate, verovatno imate kombinaciju simptoma poput upale grla, zapušenog nosa i bolova u telu koji, nekad se čini, traju večno.

„Prehlade obično traju tri do deset dana, ali u nekim slučajevima simptome možete da osećate čak tri do četiri nedelje“, objašnjava otorinolaringolog Piter Mejns za , piše HuffPost.

Iako je potpuno normalno da prehlada traje duže od dve nedelje, on upozorava da postoje određeni simptomi koji ukazuju na to da bi stvar mogla da bude ozbiljnija nego što ste možda mislili.

Ako ste isključili druge infekcije, a vaši simptomi se postupno pogoršavaju, to možda nije povezano s prehladom, objašnjava. Na primer, simptomi poput dugotrajnog nedostatka vazduha, piskanja ili bolova u grudima najčešće nisu povezani s prehladom.

„To bi mogao da bude znak napada astme, upale pluća ili, u slučaju neprijatnog bola u grudima, čak i srčanog udara“, rekao je Mejns. Ako imate bilo koji od ovih znakova, važno je da ih ne zanemarite te odmah zatražite lekarsku pomoć.

Iako je prehlada uzrokovana virusima, druga mogućnost je da biste mogli da imate bakterijsku infekciju, poput upale pluća ili sinusitisa nakon virusne infekcije budući da telo može da bude oslabljeno prehladom, dodaje infektolog Marvan Azar.

„Pojedinci koji su imunokompromitovani verovatno će biti predisponirani za sekundarnu bakterijsku infekciju nakon prehlade. Posetite lekara ako imate bilo kakve povezane simptome bakterijske infekcije, kao što je kašalj s gustom sluzi, značajna bol u licu ili oticanje.“

Izvor: index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar