Početna » Ovaj popularni napitak mogao bi sprečiti Alchajmerovu bolest, sugerišu nova istraživanja

Ovaj popularni napitak mogao bi sprečiti Alchajmerovu bolest, sugerišu nova istraživanja

by admin

Dok je već poznato da neka pića, posebno ona puna šećera ili alkohola, mogu negativno uticati na zdravlje mozga, nova naučna istraživanja ukazuju na to da kefir – mlečni napitak dobijen fermentacijom – može imati pozitivan efekat i uticati na prevenciju Alchajmerove bolesti.Kefir se pravi tako što se mleko ostavi da fermentiše uz pomoć kefirnih zrna, koja sadrže mešavinu korisnih bakterija i kvasaca. Ove dobre bakterije, poznate kao probiotici, mogu doprineti boljoj crevnoj flori, što se sve češće povezuje i sa zdravljem mozga. Za razliku od jogurta, kefir ima drugačiji sastav i nešto ređu, tečniju konzistenciju. Zbog svog osvežavajućeg ukusa i bogatog nutritivnog profila, sve više ljudi ga koristi ne samo kao napitak, već i kao funkcionalnu hranu koja može imati blagotvorne efekte na organizam.Kako kefir utiče na Alchajmerovu bolestOsim probiotika, kefir sadrži kalcijum, folat, fosfor, proteine, riboflavin i vitamin B12, a posebno je koristan jer je prirodno siromašan laktozom, što ga čini podnošljivim čak i osobama sa intolerancijom na laktozu, piše Index.hr.Zdravlje digestivnog sistema utiče na cirkulaciju, imunitet, apsorpciju hranljivih materija i zapaljenske procese u telu. Osim toga, kefir ima antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, što dodatno doprinosi zaštiti mozga, piše Parade.Prema novim istraživanjima, kefir bi mogao uticati na prevenciju Alchajmerove bolesti; foto: Shutterstock/NataliaPopovaStručnjaci ističu da je uzorak premali da bi se izvlačili čvrsti zaključciAnalizom šest studija na životinjama i jedne male studije na ljudima, naučnici su utvrdili potencijalne prednosti kefira za kognitivne funkcije. U toj jednoj studiji, 13 učesnika sa Alchajmerovom bolešću pokazalo je poboljšanje pamćenja, motoričkih veština i ukupne kognitivne funkcije.Rezultati su pokazali poboljšanje od 28 procenata u testu mini-mentalnog stanja (MMSE), poboljšanje od 66 procenata u testovima neposredne memorije i poboljšanje od 62 procenata u testovima odloženog pamćenja.Međutim, stručnjaci naglašavaju da je uzorak premali da bi se izvlačili čvrsti zaključci. Ljudi sa uznapredovalom bolešću nisu pokazali značajna poboljšanja, a potrebno je više istraživanja na ljudima da bi se potvrdio uticaj kefira na Alchajmerovu bolest, demenciju i zdravlje mozga uopšte.Ako razmišljate da ga uvedete u svoju ishranu, preporučuje se da se konsultujete sa svojim lekarom. Pored kefira, zdravlju creva i mozga može doprineti i druga fermentisana hrana kao što su jogurt, kiseli kupus, miso pasta ili kombuča.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar