Početna » Šta sve izaziva noćno znojenje? Ovo je idealna temperatura za spavanje

Šta sve izaziva noćno znojenje? Ovo je idealna temperatura za spavanje

by admin

Pregrejana soba i preteški pokrivači najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja. Bolje je odabrati udobne laganije pidžame i izbegavati više od jednog pokrivača.

1. Dušek

Prema osnivaču i izvršnom direktoru firme MattressInsider.com koja se bavi proizvodnjom dušeka Džonatanu Pričardu, najčešćirazlog što nas dušek previše greje su loši materijali – takozvane poliuretanske pene zatvorenih ćelija.

„Takva pena je mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće za spavanje“, kaže Pričard koji predlaže kupovinu dušeka s poliuretanskom penom otvorenih ćelija koja je porozna, tako da vazduh može da uđe i izađe iz dušeka.

Ako tražite dušek sa memorijskom penom, kaže Pričard, tražite neki koji ima u sebi gel koji će držati temperaturu za stepen ili dva hladnijom, a pripazite i da gustoća pjene ne prelazi četiri kilograma po kvadratnom metru – jer veća gustoća teži zadržavanju toplote.

Konačno, treba da kupite dušek koji koristi prirodni lateks umesto poliuretanske pene, jer prirodni lateks nije osetljiv na temperaturu i trajniji je, kaže on.

2. Temperatura tela

Pregrejana soba i preteški pokrivači najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja, kaže Čavez i predlaže udobne laganije pidžame i izbjegavanje teških pokrivača posebno tokom toplijih meseci.

„Na telesnu temperaturu jako utiče ono što dođe u kontakt s kožom a temperatura se najbolje reguliše uz tkanine koje se prirodno hlade“, rekao je osnivač i izvršni direktor firme Parachute Ariel Kaye i dodao da materijali poput pamuka takođe hlade.

3. Temperatura sobe

Nepaljenje grejanja jedan je od načina da poboljšate spavanje jer pretoplo okruženje utiče na znojenje i poremećaje spavanja, kaže stručnjak za zdravlje sna Sujay Kansagra koji preporučuje da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stepeni.

„Idealna je 18 do 19 stepeni. Zvuči hladno, ali je optimalna temperatura za spavanje“, rekao je.

4. Menopauza

Prema lekaru za kliničko spavanje u Vašingtonu Terryju Cralleu, žene koje prolaze kroz menopauzu često se žale na preznojavanje po noći.

„Savetujem im da o znojenju obaveste svog lekara ako im je san hronično poremećen“, kaže.

5. Stres

Anksioznost i stres takođe mogu prourokovati preterano znojenje.

„Možda se preterano znojite zbog stresa, a u skladu s tim i noćne more i drugi stresni faktori mogu prouzrokovati znojenje“, kaže opšti hirurg u NYC Surgical Associates dr Christopher Hollingsworth. Dodaje da neke ljude i samo predviđanje stresnog dana na poslu može dovesti do celonoćnog znojenja, a preporučuje aktivnosti koje pomažu da se umorimo ili umirimo poput vežbanja, meditacije, tople kupke ili čitanja.

6. Prehlada ili viroza

Znojenje noću može biti zbog groznice, ako se telo bori sa bolešću. Prehlada ili grip i druge infekcije i virusi, posebno oni s kojima ide i povišena temperatura, mogu izazvati noćno znojenje.

„Možda patite od takozvanih naizmeničnih razdoblja prehlade. Sama reč kaže da su privremeni i trebalo bi da prođu kad prođe i bolest“, kaže Hollingsworth.

7. Znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja

U retkim slučajevima znojenje noću može biti posledica nečeg ozbiljnijeg, a popis mogućih uzroka je dugačak.

„Noćna znojenja se povezuju s anksioznim i autoimunim poremećajima štitne žlezde, srčanim stanjima, poremećajima nerava i/ili koštane srži, karcinomom i drugim“, kaže direktor privatne klinike Epitomedical dr. Konstantin George, ali upozorava da ne „odete na Google i odmah pretpostavite da imate rak“.

Posavetujte se s lekarom ako uz znojenje imate i neke druge probleme.

8. Lekovi

„Neki lekovi iazivaju noćno znojenje pa pročitajte uputstva i razgovarajte s lekarom o svim mogućim nuspojavama lekova koje uzimate“, kaže George. To su najčešće ​​antidepresivi, lekovi za dijabetes, za blokiranje hormona, kao i oni koji su deo hemoterapije.

9. Alkohol

Konzumiranje alkohola pre spavanja može dovesti do znojenja, a ako vam to ometa san Cralle predlaže da smanjite unos alkohola uveče, nekoliko sati pre spavanja. „Odvikavanje od alkohola i nekih lekova koji smiruju takođe može prouzrokovati znojenje“, dodaje.

10. Apneja

Nedavna studija otkrila je da kod žena srednjih godina znojenje noću može biti povezano s apnejom u snu. Dodatni simptomi tog stanja su hrkanje, česta buđenja ili nesanica, nemiran san, snažan umor tokom dana, buđenje s upaljenim ili suvim grlom, buđenje s osećajem gušenja i jutarnje glavobolje.

Ako mislite da imate apneju javite se izabranom lekaru kako biste proverili da li imate taj problem.

Kada se treba zabrinuti?

Dobar san je ključan za zdravlje i kvalitet života, a ako primetite da se previše znojite noću i za to nemate objašnjenje, potražite mišljenje lekara. Profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Univeriteta Georgetown dr Maral K. Skelsey kaže da posebno treba pripaziti ako se znojenje pojavljuje s nekim drugim simptomima.

„Isto tako, pođite kod lekara ako znojenje počne iznenada, a nije povezano s gubitkom kilograma ili temperaturom ili je samo na jednoj strani tela jer određeni uzroci noćnog znojenja potencijalno mogu biti opasn“, kaže Skelsey, prenosi 24sata.hr.

Izvor: Vijesti.me

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar