Početna » Uskoro bi mogla da se pojavi kontraceptivna pilula za muškarce

Uskoro bi mogla da se pojavi kontraceptivna pilula za muškarce

by admin

Žene imaju pilulu za „jutro posle“. Zar ne bi bilo poželjno da i muškarci imaju nešto slično, na primer, pilulu za „sat pre“? E, pa dobra vest je da se uveliko radi na tome, a u eksperimentu sa miševima, mužjaci su nakon ubrizgavanja leka postali neplodni u roku od sat vremena, nakon čega im se plodnost vratila za manje od jednog dana.

Potencijalni lek, koji još nije testiran na ljudima, mogao bi izaći na tržište za nekoliko godina ako se pokaže da je efikasan i kod ljudi te da nema opasne nuspojave. Iako se u zadnje vreme istražuje sve veći broj pilula i drugih sredstava za kontracepciju za muškarce, pripadnicima jačeg pola trenutno su dostupne samo dve mogućnosti sprečavanja oplođivanja: kondomi i vazektomija, piše N1 Hrvatska.

Prethodni kandidati za takve pilule naišli su na dve glavne prepreke. Broj nuspojava je bio daleko veći za muškarce, a farmaceutska industrija nije pokazala neki preveliki interes da ih dalje razvije.

“Trenutno je sav teret kontracepcije na ženama. Želimo nove opcije”, rekla je za AFP farmaceutkinja Melani Balbah  s fakulteta Weill Cornell Medicine u SAD.

Poseban enzim koji deaktivira spermatozoide

Naučnici su prilikom razvoja ovog eksperimentalnog leka ciljali enzim adenil ciklaze koji deluje kao neka vrsta prekidača za spermatozoide.

Ako se enzim isključi, spermatozoidi se više ne mogu kretati. Tokom testiranja je utvrđeno da jedinjenje koje blokira enzim “paralizuje” spermatozoide od 30 minuta do sat vremena nakon primene.

Jedinjenje je bilo 100 posto efikasno u sprečavanju trudnoće do prva 2 sata nakon upotrebe te 91 posto do prva 3 sata nakon upotrebe. Nakon 24-satnog perioda spermatozoidi miševa su se ponovno počeli normalno kretati. Naučnici se stoga nadaju da bi u budućnosti mogli na temelju tog jedinjenja proizvesti nehormonsku tabletu koja počinje delovati za manje od sat vremena, a štiti od moguće oplodnje 6 do 12 sati, prenosi Index.

Naučnici navode da se ovaj koncept uvelike razlikuje od drugih potencijalnih kontracepcijskih metoda za muškarce (kao što je hormonski gel koji se trenutno testira na ljudima), kojima su potrebne nedelje ili meseci da počnu i prestanu da deluju.

Bez nuspojava kod testiranja na miševima

Tokom eksperimenata nisu primećene nuspojave kod miševa.

Pređašnja istraživanja su pokazala da su neplodni muškarci kojima je bio trajno isključen enzim adenil ciklaze imali povišenu stopu kamena u bubregu.

No stručnjaci koji rade na razvoju ovog leka navode kako je to verojatno bilo povezano s tim da im je enzim bio trajno neaktivan – što ne bi bio slučaj s muškarcima koji uzimaju “pilulu za sat pre”.

Stručnjaci se nadaju da će prva ispitivanja na ljudima krenuti u roku od tri godine, a da bi konačan proizvod mogao biti lansiran na tržište za osam godina. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar