Početna » Veštačka inteligencija pomogla u otkrivanju novog antibiotika protiv superbakterije

Veštačka inteligencija pomogla u otkrivanju novog antibiotika protiv superbakterije

by admin

 

Naučnici su upotrebili veštačku inteligenciju kako bi otkrili novi antibiotik koji može ubiti smrtonosnu vrstu superbakterije, prenosi BiBiSi. Veštačka inteligencija je pomogla da se suzi broj hiljada potencijalnih lekova na samo nekoliko za testiranje u laboratoriji.

Rezultat je impresionirao naučnike. Eksperimentalni antibiotik, nazvan abaucin, dalje će se testirati pre nego što počne da se koristi za lečenje.

Istraživači u Kanadi i SAD kažu da veštačka inteligencija može značajno ubrzati otkriće novih lekova.

To je poslednji u nizu primera kako alati veštačke inteligencije mogu biti revolucionarna snaga u nauci i medicini. Antibiotici ubijaju bakterije, međutim, od 1987. nisu pronađeni novi antibiotici, a bakterijske bolesti postaje sve teže lečiti, jer bakterije postaju otpornije na postojeće lekove.

Godišnje umiru milioni od infekcija koje odolevaju lečenju antibioticima. Istraživači su se fokusirali na jednu od najproblematičnijih vrsta bakterija – Acinetobacter baumannii – koja može inficirati rane i uzrokovati upalu pluća, piše Index.

Radi se o jednoj od tri superbakterije koje je Svetska zdravstvena organizacija identifikovala kao „kritičnu“ pretnju. Često ne reaguje na razne antibiotike i problem je za bolnice i staračke domove, gde može preživeti na površinama i medicinskoj opremi.

Dr Džonatan Stouks, sa Univerziteta Mekmaster, opisuje bakteriju kao „javnog neprijatelja broj jedan“ i kaže kako je vrlo često otporna na gotovo svaki antibiotik. Sledeći korak je usavršavanje leka u laboratoriju i potom sprovođenje kliničkih ispitivanja. On očekuje da bi prvi antibiotici u čijem će razvoju pomoći veštačka inteligencija mogli stići 2030.

Zanimljivo je da ovaj eksperimentalni antibiotik nije imao učinka na druge vrste bakterija i deluje samo na A. baumannii. Mnogi antibiotici ubijaju bakterije bez razlike. Istraživači veruju da će preciznost abaucina otežati pojavu rezistencije na lekove i dovesti do manje nuspojava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar