Početna » Vitamini koje ne treba da uzimate na svoju ruku: Neki koje svi pijemo mogu da izazovu kamen u bubregu

Vitamini koje ne treba da uzimate na svoju ruku: Neki koje svi pijemo mogu da izazovu kamen u bubregu

by admin

Postoje vitamini koje ne treba da uzimate na svoju ruku, jer mogu da donesu više problema nego koristi

Ova četiri vitamina ne bi trebalo da uzimate (osim ako vam doktor ne kaže).

VITAMIN C
Vitamin C je postao popularan kada je Lajnus Poling u svojoj knjizi iz 1970. preporučio da se uzimaju ogromne doze vitamina C da bi se sprečila prehlada. Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina koji je neophodan u zaštiti od mnogih bolesti, ali ima i svoja toksična dejstva, ukoliko se preterano unosi u organizam.Dnevne doze do 500 mg predstavljaju neznatan rizik za zdravlje, međutim, doze preko 2 g dnevno mogu dovesti do gastrointestinalnih smetnji.Najčešći simptomi koji se javljaju kod prekomernog uzimanja vitamina C su povezani sa mokrenjem, kada dolazi do peckanja. Česti simptomi su i dijareja, gasovi, mučnina, bolovi u abdomenu, nesanica, glavobolja i osip.Unošenje askorbinske kiseline (vitamin C) u velikim dozama u kombinaciji sa aspirinom u većini slučajeva izazva erozivni gastritis. Kod uzimanja velikih doza, askorbinska kiselina se gomila u organizmu i taloži kao oksalatni bubrežni kamenac, što kod osoba koje su sklone problemima sa bubrezima može pogoršati stanje.Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na vitamin C koji se koristi kao dodatak ishrani, jer kod unošenja ovog vitamina putem hrane se teško može preterati.

VITAMIN E
Velika studija, koja je obuhvatala 35.530 muškaraca, istraživala je vezu između vitamina E i raka prostate. Naučnici su otkrili da se rizik od raka prostate povećao kod muškaraca koji su uzimali vitamin E. U drugoj, još većoj studiji Univerziteta Džonsa Hopkinsa, Edgar Miler i Lorens Apel otrkili su da je smrtnost veća kod ljudi koji su uzimali ovaj vitamin.

VITAMIN A
Vitamini A, C i E su antioksidanti. Ipak ne treba preterivati. Studija koju je podržao Nacionalni instituta za bolesti raka otkrila je da pušači koji uzimaju vitamin A imaju više šanse da obole od raka pluća nego oni koji ga ne uzimaju.
Vitamin A je dobar i za vid, ali može imati toksično dejstvo ako preterate. Najpoznatiji slučaj trovanja vitaminom A je slučaj polarnih istraživača koji su jeli jetre svojih pasa, ne znajući da jetra sadrži izuzetno velike količine vitamina A. Istraživač Antarktika Daglas Moson jedva je preživeo, a njegovi saputnici su umrli, verovatno zbog trovanja vitaminom A.

VITAMIN B6
Vitamini B kompleksa, uključujući vitamine B6 i B12, prisutni su u mnogim namirnicama, pa je teško imati manjak ovih vitamina. Ako uzimate dodatke ishrani sa vitaminom B6 duže vreme,više od godinu dana, može doći do oštećenja nerava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar