Početna » Zdrave namirnice koje dijabetičari ne bi trebalo da jedu

Zdrave namirnice koje dijabetičari ne bi trebalo da jedu

by admin

Kada se pridržavate režima koji bi trebao da pomogne u kontroli glukoze u krvi, postoje neke namirnice koje mogu da sabotiraju vaš napredak.

Dijabetes tipa 2 je hronično stanje kod kog nivo šećera u krvi postaje veoma visok. Ovaj efekat je prouzrokovan nesposobnošću vašeg tela da proizvodi insulin.

Srećom, vaša ishrana mogla bi da poboljša situaciju, ali je može i da pogorša u zavisnosti od toga šta jedete.

Dok je beli pirinač očita petnja nivou šećera u krvi, veruje se da je smeđi pirinač dobra alternativa. Međutim, Natali Komova, stručnjak za fitnes u „JustCBD“, objasnila je da to nije sasvim tačno, prenosi N1.

„Smeđi pirinač smatra se zdravim zbog visokog sadržaja vlakana, ali i dalje ima puno ugljenih hidrata. Visoke količine ugljenuh hidrata u smeđem pirinču lako se pretvaraju u glukozu nakon probave, što može izazvati brzi porast šećera u krvi“, Kaže Komova.

Ona nije jedini stručnjak koji upozorava na efekte ove vrste pirinča na šećer u krvi. Prema Američkom medicinskom udruženju, celovite žitarice su apsolutno poželjne, ali se ne smiju konzumirati u velikim količinama.

Dr Steiven Devrierekao je da „velike količine čak i celovitih žitarica, uključujući smeđi pirinač, još uvek mogu da povećaju nivo glukoze u krvi“. Takođe je važno uzeti u obzir koliko brzo neki ugljeni hidrati podižu nivo šećera u krvi, što je mesto gde takozvani glikemijski indeks (GI) stupa na scenu.

GI opisuje sistem ocenjivanja koji objašnjava da li hrana povećava nivo šećera u krvi brzo, umereno ili sporo, prema „Diabetes UK“.

Lestvica se kreće od 0 do 100, a ugljeni hidrati koji se sporo apsorbuju imaju vrednost 55 ili nižu. Kuhan smeđi pirinač ima ocenu oko 68, što znači da je to hrana srednjeg GI. Nasuprot tome, rezultat belog pirinča od oko 73 čini ga hranom sa visokim GI.

U poređenju sa belim pirinčem, čini se da je smeđi pirinač bolja opsija za šećer u krvi. Međutim, kao što je predložilo Američka udruženje lekara, nemojte jesti previše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar