Početna » Znakovi koje vam organizam šalje kada preterate sa unosom soli

Znakovi koje vam organizam šalje kada preterate sa unosom soli

by admin

Čoveku je potrebno samo 5 do 6 grama soli dnevno, što je jedna kašičica. Sve više od toga može biti štetno.

So, u umerenim količinama, neophodna je za naše zdravlje, ali prekomerna konzumacija može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, kamena u bubregu, gojaznosti, moždanog udara, srčanih oboljenja, raka želuca i gornjeg ždrela, osteoporoze i bronhijalne astme. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), preporučeni dnevni unos soli je 5 grama dnevno.

So nam je potrebna u ishrani, a ne samo zbog ukusa. U malim količinama, pomaže nam da sprovodimo nervne impulse, skupljamo i opuštamo mišiće i održavamo ravnotežu vode i minerala u telu, kaže Pipa Hil, nutricionista i osnivač programa mršavljenja TheWeight Loss Guru.

Kuhinjska so, poznata i kao natrijum hlorid, sadrži oko 40 procenata natrijuma, koji je važan nutrijent. Ali prema podacima Hrvatskog društva za hipertenziju, 9 od 10 Hrvata koristi previše soli. Najviše soli unosimo kroz gotovu hranu, grickalice, pekarske proizvode, suvomesnate proizvode, tvrde sireve, sirne namaze, kukuruzne pahuljice, ali i aditive poput senfa i majoneza. Zato treba pročitati deklaracije i obratiti pažnju na količinu natrijuma. Pijenje vode nakon što jedete previše soli neće poništiti negativan uticaj soli na organe.

Potpuno pogrešno koristite so sve vreme, a da toga niste svesni – ovo su 5 najčešćih grešaka

Sol je so, bez obzira da li dolazi sa Himalaja ili je pomešana sa đumbirom i belim lukom, da li je morska ili kamena, sitna ili krupna, da li se zove cvetna so ili slani cvet. Uvek je natrijum hlorid. Ne nasedajte na marketinške trikove, upozorava Hrvatsko društvo za hipertenziju.

Nedostatak soli u telu takođe može biti loš, izazivajući grčeve u mišićima, mučninu, umor i vrtoglavicu. Sledeći simptomi ukazuju na prevelik unos soli:

Glavobolja

Dehidracija od previše soli može dovesti do jakih pulsirajućih glavobolja jer se krvni sudovi šire. Brže se javljaju kod osoba sa visokim krvnim pritiskom ili onih koji pate od hroničnih glavobolja.

Pojavljuju se sat ili dva nakon jela kako nivo natrijuma raste. Možete ih ublažiti tako što ćete piti više vode, jer to poboljšava ravnotežu u telu, primetio je Hil.

Otečene noge i ruke

Edem, oticanje prstiju, zglobova ili stopala, može biti odložena reakcija na nagli porast natrijuma.

Kada konzumiramo previše soli, telo zadržava višak natrijuma i povećava tečnost izvan ćelija. Zbog toga bubrezi imaju smanjenu funkciju, uklanjaju manje vode, što je razlog povećanja krvnog pritiska, objašnjava Olivija Barli, britanska nutricionista koja radi na nacionalnom programu prevencije dijabetesa.

On napominje da bi trebalo da potražite medicinsku pomoć ako vam je ovo čest problem, jer može ukazivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme. Otok se češće javlja kada sedimo predugo ili na dugim putovanjima. To nije trenutna reakcija organizma nakon jela, već se javlja u naredna 24 sata, što može biti znak da ste preterali sa unosom soli.

Visok krvni pritisak

Hipertenzija, ako se ne leči, može ozbiljno povećati rizik od moždanog ili srčanog udara. Često nema simptoma, a može se otkriti samo pomoću merača krvnog pritiska.

Sol je najčešći uzrok visokog krvnog pritiska. Za samo 30 minuta nakon jela, previše soli će uticati na krvne sudove. Ako imate zamagljen vid, stezanje u grudima, lupanje srca, iznenadno krvarenje iz nosa ili kratak dah nakon slanog obroka, to bi mogli biti znaci da je vaš krvni pritisak narastao, kaže Hil.

Učestalo mokrenje

Prekomerna žeđ je uobičajena reakcija tela na previše soli, a to prirodno dovodi do prekomernog unosa tečnosti i posledično učestalog mokrenja. Međutim, to može ukazivati i na druga stanja, kao što je poliurija (prekomerno mokrenje), pa bi trebalo da se obratite lekaru ako ovaj simptom potraje, prenosi ordinacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar