Savršena za rođendane, slave i porodična okupljanja, slana torta sa tost hlebom izgleda efektno, a pravi se jednostavno.Slana torta je kombinacija filova i mekanog hleba. Reč je o idealnom predjelu.Sastojci:Osnova:1 veće pakovanje belog tost hleba (bez korice)Prvi fil:200 g krem sira200 g majoneza150 g šunke (sitno seckane ili rendane)2 kisela krastavčića (sitno seckana)Drugi fil:200 g pavlake150 g rendanog kačkavalja1 kuvano jaje (sitno izrendano)Prstohvat soli i biberaZa dekoraciju (po želji):Krem sir za premazivanjeRendani kačkavaljMasline, paprika, jaja, rotkvice, peršunPriprema:U većoj posudi pomešaju se sastojci za prvi fil – krem sir, majonez, seckana šunka i krastavčići. Smesa se sjedini u ujednačen, maziv fil.U drugoj posudi priprema se drugi fil: pavlaka, rendani kačkavalj i kuvano jaje, začinjeni po ukusu.Na poslužavniku se slaže prvi red tost hleba (po dužini ili širini, u zavisnosti od željene forme torte), pa se premaže prvim filom.Preko toga ide novi red hleba, pa drugi fil. Postupak se ponavlja dok se ne potroše svi sastojci, završavajući slojem hleba.Cela torta se premaže krem sirom (ili pavlakom) i po želji ukrašava rendanim sirom, povrćem, maslinama ili kuvanim jajima.Slana torta se ostavi u frižideru da odstoji najmanje 2–3 sata, a idealno je da prenoći, kako bi se svi ukusi sjedinili.Saveti:Tost hleb bez korice olakšava slaganje, ali ako je korica prisutna, lako se može ukloniti nožem.Umesto šunke, može se koristiti i pečena piletina, pršuta, dimljena ćuretina ili čak tunjevina.Torta se može napraviti i u plehu, za još pravilniji oblik.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
28