Crno „jaje” koje izranja iz mirnih voda norveškog Hardangerfjorda na prvi pogled deluje zagonetno i vanzemaljski, ali zapravo predstavlja umetničku instalaciju i restoran na vodi.Crno „jaje” – nesvakidašnji plutajući restoranLososovo oko (Salmon Eye), je naziv umetničke instalacije, koja se sastoji od preklapajuće „krljušti“ od nerđajućeg čelika koja joj omogućuje da sija i ističe se u prirodnom okruženju, prenosi Jutarnji list.Lososovo oko naručili su obližnji uzgajivači lososa Eide, a dizajnirao ga je Arne Kvorning, izvršni direktor Kvorning ApS.Iz daljine deluje kao „crno jaje“ kako ga mnogi opisuju, međutim mnogo je veće – Kvorningovo iskustvo u scenografiji postaje očigledno kada se tri sprata i otvorena terasa otkriju kroz dvostruko spiralno stepenište.Ispod vodene linije prostor je gde se posetioci informišu o potencijalu održive akvakulture. Gore je smešten restoran Iris s Mišlenovom zvezdicom. U pitanju je jedinstven restoran koji nudi „ekspedicijski obrok“, gde se vi, kao gost, upuštate u kulinarsku i slikovitu ekspediciju.„Salmon Eye je prirodni deo naše želje da poremetimo i promenimo sektor akvakulture. Eide i naša tehnologija Watermoon, koja potpuno menja pristup, žele svetu da otvore oči za potrebu novih održivih tehnologija za proizvodnju plodova mora, a Salmon Eye je deo toga“, izjavio je Sondre Eide, izvršni direktor kompanije Eide.Kao što objašnjava Sebastian Torjusen, generalni direktor, prilično je futuristički, kako spolja, tako i iznutra.„Budući da lebdi, bilo nam je važno da stvorimo udoban enterijer kako bi se gosti osećali prijatno. Zato smo puno radili na akustici, materijalima, bojama i oblicima kako bismo stvorili moderno, ali toplo i gostoljubivo okruženje – objasnio je Torjusen, a Arne Kvorning rekao je da je bilo važno stvoriti potpuno iskustvo, a to je „arhitektura s integrisanim pripovedanjem“.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
0
prethodni članak