Početna » Zašto ponekad osećamo mučninu tokom vožnje i kako da sprečimo njenu pojavu?

Zašto ponekad osećamo mučninu tokom vožnje i kako da sprečimo njenu pojavu?

by admin

Nekoliko oštrih krivina i mnogi putnici u automobilima će se požaliti na mučninu, pogotovo oni na zadnjem sedištu. Mučnina se javlja zbog jednostavnog razloga – pokreti tela i sile koje deluju na telo nisu sinhronizovane s onim što vidite.

Pogled putnika uglavnom je usmeren van automobila, s leve ili desne strane i ne prati dinamiku krivina, odnosno mi kao putnici na zadnjem sedištu uglavnom gledamo bočno, a ne kroz šoferšajbnu, piše Revija HAK, a prenosi N1 Zagreb.

Uglavnom, oči i vestibularni aparat primaju protvrečne informacije o položaju tela u prostoru. Na primer, na zadnjem sedištu automobila deca vide u naslon za glavu prednjeg sedišta i stabilan horizont ispred njega, ali istovremeno centar za ravnotežu dobija signal da se telo kreće. Zbog ove neskladnosti između čula javlja se mučnina.

Deca uzrasta od 6 do 12 godina su osetljivija nego odrasli, ali i odraslima je ponekad muka tokom vožnje.

Kako biste izbegli mučninu, jedino rešenje je da vozači uspore u krivinama kolikog god je to moguće, a putnici na zadnjem sedišu se potrude da više gledaju kroz šoferšajbnu, a manje kroz bočna stakla.

Slični članci

Ostavite komentar