Početna » ChatGPT dozvoljen u esejima na pojedinim međunarodnim završnim ispitima

ChatGPT dozvoljen u esejima na pojedinim međunarodnim završnim ispitima

by admin

Učenicima je dozvoljeno da citiraju sadržaj koji je kreirao ChatGPT u svojim esejima, rečeno je iz međunarodne obrazovne fondacije International Baccalaureate.

 

Iz fondacije IB, koji nudi alternativnu kvalifikaciju za A nivoe obrazovanja, su rekli da studenti mogu da koriste četbot, ali i da moraju jasno navesti kada citiraju njegove odgovore.

ChatGPT je postao senzacija od svog pojavljivanja u novembru, sa svojom sposobnošću da proizvede uverljive odgovore na tekstualne upite, uključujući zahteve za pisanje eseja.

Iako je mogućnost varanja zasnovanog na ChatGPT-u uznemirila nastavnike i akademsku zajednicu, akademski profesor i član fondacije IB Met Glanvil, rekao je da bi četbot trebalo da bude prihvaćen kao „izuzetna prilika“.

Međutim, kako je rekao za Tajms, odgovori se moraju tretirati kao bilo koji drugi izvor u esejima.

„Jasna linija između korišćenja ChatGPT-a i pružanja originalnog rada je potpuno ista kao i korišćenje ideja preuzetih od drugih ljudi ili sa interneta. Kao i kod svakog citata ili materijala prilagođenog iz drugog izvora, on mora biti naveden u tekstu i na odgovarajući način referenciran u bibliografiji“, rekao je on.

IB svake godine polaže hiljade dece u Velikoj Britaniji u više od 120 škola.

Glanvil je rekao da će pisanje eseja biti manje istaknuto u procesu kvalifikacija u budućnosti zbog porasta tehnologije četbot.

„Pisanje eseja je, međutim, duboko izazvano usponom nove tehnologije i nema sumnje da će u budućnosti imati mnogo manje pažnje. Kada AI u suštini može da napiše esej pritiskom na dugme, potrebno je da naši učenici ovladaju različitim veštinama, kao što je razumevanje da li je esej dobar ili da li je propustio kontekst, koristio pristrasne podatke ili ako nedostaje kreativnost. To će biti mnogo važnije veštine od pisanja eseja, tako da će zadaci koje smo postavili to morati da odražavaju”, rekao je Glanvil.

ChatGPT je razvio OpenAI, kompanija sa sedištem u San Francisku koju podržava Microsoft.

Microsoft je integrisao OpenAI tehnologiju u svoj pretraživač Bing, a Gugl je najavio kreiranje sopstvenog četbota, Bard, iako tek treba javno da ga objave.

Izvor: Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar