Početna » “Connecting the future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS

“Connecting the future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS

by admin

Otvaranje izložbe “Connecting the future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” biće priređeno u četvrtak, 9. marta u 19 sati, u Galeriji DOTS na Donjem Dorćolu.

Izložba će biti otvorena do 6. maja.

Uviđajući značaj interkulturalnih projekata u savremenom evropskom kontekstu, kustoski tim Galerije DOTS iz Beograda – Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, u saradnji sa Galerijom Žozilda da Konseisao iz Amsterdama i nezavisnom kustoskinjom Anoš Urbanke iz Amsterdama, osmislio je i inicirao projekat Connecting the future u čijem fokusu je osmoro mladih talentovanih umetnika iz Srbije i Holandije.

“Connecting the future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS 2
Djukanovic Bogdan 2022 foto Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS

Za dizajn izložbe, kao i dizajn kataloga, je zadužena Isidora M. Nikolić.U selekciji iz Srbije učestvuju umetnici Bogdan Đukanović, Lena Milovanović, Lazar Stojić i Vanja Subotić koji su deo Young Art Programa Humanitarne fondacije DOTS, osnivača istoimene galerije. Young Art Program se već više od godinu dana bavi podsticanjem, promovisanjem i finansiranjem stvaralaštva mladih umetnika. Većina radova koji će biti izloženi su deo zbirke Fondacije.

“Connecting the future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS 3
Stojic Lazar 2022, foto Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS

 

Uspostavljanjem umetničkog dijaloga između umetnika iz Srbije i umetnika iz Holandije – Džulijet Altonen, Kaspar Dejong, Ruben Raven i Jope Venema, učesnici projekta dobijaju mogućnost da u svojoj najranijoj stvaralačkoj fazi budu predstavljeni publici van svojih državnih granica, a time i novoj, drugačijoj interpretaciji. Ideja projekta da kroz uvid u sličnosti i različitosti misli i kreativnog rada bude podsticaj za otvorenost, kreativnost, demokratizaciju njihovog daljeg umetničkog rada.

“Connecting the future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS 4
Dejong Kaspar 2022, foto Privatna arhiva

Grupna izložba, koja kroz predstavljanje savremene umetničke prakse tek formiranih umetnika, sugeriše povezivanje dva grada, dve kulturne metropole – Amsterdama i Beograda, ima za cilj da tokom 2023. godine bude prikazana u oba grada, u izložbenim prostorima obe partnerske galerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar