Početna » EYOT u susret koncertu u Domu omladine Beograda ima važne novosti

EYOT u susret koncertu u Domu omladine Beograda ima važne novosti

by admin

Veliki solistički koncert grupe Eyot, povodom 15 godina autentične umetničke karijere, zakazan je za petak, 10. mart od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

U godini važnog jubileja, a uoči velikog slavljeničkog koncerta u organizaciji Doma omladine Beograda, stižu i lepe novosti, koje predstavljaju nove uspehe u karijeri ovog jedinstvenog savremenog srpskog džez benda.

Eyot se u Dom omladine Beograda vraća nakon nešto više od godinu dana, tokom kojih je imao značajne koncerte i turneje u Rumuniji, Švajcarskoj i Severnoj Makedoniji, a Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije dodelilo im je „GODUM“ nagradu za najbolji džez sastav godine 2022.

Povodom obeležavanja 15 godina rada, bend je najavio „live“ album, na kojem će se naći snimci zabeleženi tokom njihove bogate karijere. Grupa Eyot će novi, šesti, studijski album, obljaviti krajem oktobra 2023. godine i to u izdanju PGP-RTS-a.

„Nedavno smo, na obostrano zadovoljstvo, postigli dogovor sa PGP-om. Dobili smo veliku podršku i odlične uslove kakve do sada nismo imali u karijeri. Plan je da se album snimi na leto, i da se pojavi u vreme Beogradskog džez festivala, krajem oktobra. Ja sam kao dete snimio dve ploče za PGP, 1990 i 1992. godine, i drago mi je što se ta priča ovako zaokružuje. Potrudićemo se da to bude jedan poseban album.”, kaže Dejan Ilijić, kompozitor i pijanista, lider grupe Eyot.

Grupa Eyot može se pohvaliti zapaženom međunarodnom karijerom – imali su koncerte u više od dvadeset zemalja širom sveta, a nekoliko puta su nastupali uživo i na nacionalnim radio stanicama u Evropi (Bugarska – BNR), Rumunija – Kluž, Švajcarska – Ženeva).

Sada je stigao poziv iz Sjedinjenih Američkih Država, da krajem aprila gostuju u programu jedne od najznačajnijih američkih radio stanica, WNYC. WNYC je vodeća članica stanice NPR, emitujući ključne dnevne vesti NPR-a, uključujući i „Morning Edition“ i „All Things Considered“.

Gostovanje bi se sastojalo od nastupa uživo u sklopu emisije „Soundcheck“ dok bi u emisiji „New Sounds“, bend Eyot bio predstavljen kao glavna tema epizode. Obe emisije uređuje legendarni novinar John Schaefer.

„John Schaefer je nekoliko puta puštao našu muziku u svojim emisijama, da bi sada povodom 15 godina našeg rada, urednici izrazili želju da nas ugoste uživo u svom programu. Veliku ulogu u tome ima i izdanje našeg prethodnog studijskog albuma „557799“, koje smo u oktobru 2020. objavili za Ropeadope, jednu od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi,. Nadam se da ćemo uspeti da rešimo sve logističke stvari i da odemo tamo, te da će ovo gostovanje biti uvod u još značajnije osvajanje američkog tržišta.“, ističe Ilijić.

EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

Ulaznice za koncert 10. marta u Domu omladine Beograda su u prodaji na Ticket Vision Blagajni u DOB-u i onlajn, po ceni od 1500 RSD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar