Početna » Konstrakta: Ne bih poverovala da svatovi pevaju “uvećana slezina nije dobra, nije lepa”, ali život može biti zabavan

Konstrakta: Ne bih poverovala da svatovi pevaju “uvećana slezina nije dobra, nije lepa”, ali život može biti zabavan

by admin

Ana Đurić Konstrakta nastupiće u sklopu 54. Praznika mimoze 25. februara u Herceg Novom i održati koncert kao glavna zvezda Winter Flower žurke.

Ovo će biti Konstraktin prvi solo nastup u Herceg Novom, zbog čega ga ljubitelji njene muzike ne smeju propustiti, te je tim povodom umetnica dala intervju za Vijesti, u kome između ostalog otkriva i ko su joj domaći favoriti za Evroviziju.

Konstrakta: Ne bih poverovala da svatovi pevaju “uvećana slezina nije dobra, nije lepa”, ali život može biti zabavan 2
foto (BETAPHOTO/EXIT Press)

Krajem prošle godine stiglo je još jedno priznanje. Naime, pratioci zvaničnog naloga “Eurosonga” su glasali za Vas da ste imali najbolji tekst. S obzirom na to da ste i na samoj Evroviziji dobili priznanje za najinovativniji nastup, znače li više nagrade kad ih dodijeli “stručni žiri” koji takođe glasa shodno svom ukusu, ili publika?

Bili smo nominovani u tri kategorije, od kojih smo u dve pobedili – najbolji tekst, i najbolja koreografija. Drago mi je što su baš ovi slojevi našeg nastupa prepoznati kao nešto vredno nagrade. Što se tiče koreografije, ona je konceptualna i lagana, tako da je bilo malo diskusija oko toga da li zaista zaslužujemo pobedu u ovoj kategoriji, budući da ne pravimo spektakl i akrobacije po sceni. Ali ipak je prepoznata duhovitost naše statične postavke i diskretnih pokreta. Dobili smo i dosta drugih nagrada, ne samo od Evrovizije.

Bili ste u procesu snimanja albuma kada se dogodila Vaša pobeda na takmičenju “Pesma za Evroviziju”. Koliko je sve što je usledilo nakon pobede i učešća na Eurosongu usporilo rad na istom?

Usporilo je u potpunosti. Zapravo, stala sam sa radom na muzici i prebacila se na neke druge aktivnosti. Nije moguće raditi na pesmama dok si u biznis modu. Rad na novim pesmama tek sledi.

Izabrani ste, zajedno sa bendom KoiKoi da nastupate krajem januara u Groningenu, na festivalu Evrosonik. Kakve utiske nosite sa istog s obzirom da je isti trebalo da traje oko 45 minuta?

Festival Eurosonik ima za cilj da muzičkoj industriji predstavi izvođače iz čitave Evrope. Za nas je, prije svega, bio izazov kako da u naš svet uvučemo ljude koji ne razumiju tekst, a naša muzika se dosta oslanja na tekst. Uspeli smo da napravimo dobar koncert, uspeli smo da održimo pažnju prisutnih, a šta će dalje biti – ne znam. Teško je izaći van granica našeg govornom područja kada pevaš na maternjem jeziku.

Konstrakta: Ne bih poverovala da svatovi pevaju “uvećana slezina nije dobra, nije lepa”, ali život može biti zabavan 3
foto (BETAPHOTO/NEBOJŠA MIĆKOVIĆ)

Retko se dešava da se evrovizijski nastup jednog izvođača toliko pamti i da dugo intrigira javnost. Kada ste osmišljavali pesmu i nastup, jeste li i mogli da pretpostavite koji su to sve stihovi za koje će se “publika uhvatiti”?

Sigurno ne bih poverovala u to da bi, recimo, svatovi na svadbi uglas pevali “uvećana slezina nije dobra, nije lepa”! Nadrealno. Ali život može biti zabavan, treba rizikovati ponekad. Deca su u busu pevala na latinskom, repliciralo se u skupštinama sa “i šta ćemo sad”, guglalo se o tamnim kolutovima oko očiju, ulazilo se na fudbalske utakmice sa pesmom…šta ćeš više!

Upravo Vam je prošla godina bila veoma uspešna. Imali ste veliki broj solističkih nastupa. Sada, iz ove perspektive kada je najveći teret na Vama, koliko ste često poželeli da se vratite projektu “Zemlja gruva”?

Najveći teret za mene lično je količina komunikacije i broj upita, potraživanja, utisaka, izveštavanja, na koje je teško odgovoriti. Nisam navikla na to, a nisam ni sigurna da li je to uopšte potrebno u jednom životu. Iako je i lepo u isto vreme. Samo da se svede na neku manju meru.

Jeste li na tim nastupima popularizovali i pesme benda Zemlja gruva? Koliko su publici bile poznate?

Izvodimo pesme Zemlje gruva čiji sam i ja autor između ostalih. To su moje pesme. Pa ja i nemam neki otklon od njih. Publika se više fokusirala na ono što je obavljivano kao Konstrakta, ali i sve pesme Zemlje gruva su dobile više pažnje u tom paketu.

Objavljene su numere za ovogodišnje takmičenje “Pesma za Evroviziju”. Jeste li ih preslušali i na koga tipujete da će ove godine predstavljati Vašu zemlju?

Dosta toga zavisi od načina na koji će izvođači spakovati svoj nastup. I naravno kako će izneti pesmu. Sviđa mi se Luke black, Filip Baloš, Džipsi, Egret, Ivona…

S obzirom na to da vlada vreme virusa, kako se umetnica koja je svoom porukom da “mora biti zdrava” zaludela svet, bori sa istima?

Virusi su deo ovog sveta, kao i mi. Prihvatimo ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar