Početna » Pronađena dva crteža Salvadora Dalija, koja su prošle godine ukradena u Barseloni

Pronađena dva crteža Salvadora Dalija, koja su prošle godine ukradena u Barseloni

by admin

Španska policija zaslužna je što su pronađena dva crteža Salvadora Dalija, koje je nadrealistički slikar nacrtao pre sto godina. U pitanju su dela koja su ukradena prošle godine u Barseloni.

Policija je saopštila da je privela trojicu braće starosti 50, 53 i 55 godina i zaplenila dva crteža Dalija iz 1922. godine, odnosno ilustracije za knjigu „Milosti Emporde“ (Las Gracies de Emporda) koje su urađene na zahtev autora Perea Korominesa, prenosi N1.

Oni su, takođe, zaplenili druga umetnička dela, uključujući grafičke radove, drugog španskog umetnika Žuana Miroa, luksuzne satove, kao i vredne novčiće i papirne novčanice.

Autentičnost ova dva umetnička dela, dva tamna ruralna pejzaža nacrtana na smeđem papiru, potvrdila je Fondacija Gala-Salvador Dali, koja ima prava na radove ovog autora.

Pronađena dva crteža Salvadora Dalija, koja su prošle godine ukradena u Barseloni 2
Foto: Handout / AFP / Profimedia

Katalonska policija saopštila je da su mete ova tri brata bile posebno kuće u regionu Barselone u kojima su bila umetnička dela i kolekcije novčića i drugih starina.

Policija je privela još dve osobe zbog primanja ukradene robe.

Trojica provalnika oslobođena su uz kauciju pre suđenja, dok su još dvojica oslobođena do početka suđenja.

Osim radova Dalija, Miroa i slikara Pako Sole, policija je zaplenila i 55 luksuznih satova, srebrne i zlatne olovke, nakit i novčiće i papirne novčanice iz različitih perioda i država.

Veruje se da su predmeti ukradeni u više različitih provalnih krađa poslednjih meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar