Početna » Srpska muzička scena na MENT showcase festivalu u Ljubljani

Srpska muzička scena na MENT showcase festivalu u Ljubljani

by admin

Udružena srpska muzička scena, na inicijativu i pod pokroviteljstvom platforme Srbija stvara muziku / Serbia creates music, prvi put će se zvanično predstaviti na MENT Ljubljana, koji predstavlja jedan od vodećih showcase festivala i muzičkih konferencija u Centralnoj i Istočnoj Evropi i najveći je događaj te vrste u regionu, a sve u cilju internacionalnog predstavljanja domaće muzičke industrije i obezbeđivanja potencijalnih nastupa domaćim muzičarima na brojnim evropskim festivalima, klubovima i showcase-ovima.

Duguročni benefit ovako udruženog nastupa naše muzičke scene je razvoj muzičkog sektora u Srbiji i to kroz ostvarivanje nove međunarodne saradnje, razmene iskustava, ali i predstavljanje i umrežavanje talentovanih domaćih umetnika s relevantnim međunarodnim učesnicima u ovoj razvijenoj industriji – agentima, bukerima, organizatorima festivala…

Nastupi srpskih muzičara

Među muzičkom postavkom u festivalskom segmentu Ment Ljubljana ove godine našla se Bojana Vunturišević, poznata po svojim izuzetnim vokalnim sposobnostima i jedinstvenom muzičkom stilu koji kombinuje puno elemenata balkanskih trendova sa indie rock, pop, trip hop i elektronskom muzikom. Predstavljanje na Ment-u došlo je u pravo vreme – baš nakon izlaska novog albuma pod nazivom „Ljubav“ koji je već pobrao brojne pozitivne kritike i fanova i stručne javnosti.

Srpska muzička scena na MENT showcase festivalu u Ljubljani 2
Bojana Vunturišević, foto: Jelena Janković

Pored nje, priliku da pobere simpatije u slovenačkoj prestonici imaće Dzipsii – jedno od najupečatljivijih lica savremene alternativne pop scene, koji u svakom smislu opravdava epitet budućeg superstara. On je član LGBTQ+ i romske zajednice, što se snažno ogleda u njegovim tekstovima.

Njima se pridružuju i Klotljudi – jedan od trenutno najaktuelnijih beogradskih novih bendova, čija muzika ne može da se predstavi kroz jedan pravac. Sebe često predstavljaju kao anti-rok bendom, koji održava glamur i seksipil njujorške glam punk scene kasnih sedamdesetih godina.

Srpska muzička scena na MENT showcase festivalu u Ljubljani 3
Klotljudi, foto: Andrea Tešanović i Aleksa Vitorović

Tu je i proto tip – kvartet i predstavnik Hali Gali kolektiva, jedinstvenog pokreta koji objedinjuje alternativnu scenu naše prestonice. Iako se uzdržavaju od bilo kakve kategorizacije, regionalni kritičari ih opisuju kao zapaljivu fuziju indie, noise rock-a, post punka i glam rocka.

“Speed date” sa srpskim muzičkim profesionalcima

U sklopu “Meet Serbian Music Professionals” segmenta, stotine delegata koji će prisustvovati konferenciji imaće priliku da zakažu 1 na 1 sastanke sa predstavnicima naše LIVE industrije i da ostvare kontakte, otvore vrata za potencijalne saradnje ali i da prikupe pozitivna iskustva naših muzičkih eksperata.

Srpska muzička scena na MENT showcase festivalu u Ljubljani 4
proto tip, foto: Kišobran

U okviru ovog koncepta, učestvuju – EXIT Festival iz Novog Sada, Arsenal Fest iz Kragujevca, Dom Omladine iz Beograda, Belgrade Beer Fest / SKYMUSIC iz Beograda, Virgin Music Label & Universal Music, SKCNS Fabrika iz Novog Sada, SKC Kragujevac, Kontakt, Elektropionir klub, Odličan Hrčak, Bassivity digital, Believe Srbija i Kvaka 22.

Paneli: kreiranje sadržaja i izvozni potencijal

Takođe, predstavnici iz Srbije učestvovaće i na panelima u okviru drugog segmenta festivala gde će govoriti o različitim temama, kao što su: kreiranje sadržaja na digitalnim platformama, preslušavanje muzike novih bendova i izvoz muzike.

Tako će Alek Bošković iz „Believe digital“ govoriti na temu kreiranje sadržaja na digitalnim platformama, ispred Srbija stvara muziku na temu izvoza muzike govoriće Zorica Tepić, dok će Dragan Ambrozić iz Doma omladine Beograda i Marija Todorović iz muzičkog magazina Oblakoder učestvovati u segmentima preslušavanja („listeninga“) i ocenjivanja muzike novih bendova.

Ulaznice za festival i PRO PASS ulaznice (festival + konferencija + pristup delegatskoj bazi) mogu se nabaviti po early bird ceni do 28. februara na www.eventim.si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar