Početna » Venecija u doba suše: Gondole više nisu tako romantične (FOTO)

Venecija u doba suše: Gondole više nisu tako romantične (FOTO)

by admin

Venecija ovih dana ne liči na sebe. Naime, njeni prepoznatljivi kanali su praktično suvi, a gandole sada, umesto da plutaju na vodi, nalaze se na dnu kanala, okružene muljem.

Nedelje suvog zimskog vremena izazvale su zabrinutost da bi se Italija mogla suočiti sa još jednom sušom nakon vanrednog stanja prošlog leta, s obzirom da je na Alpe palo manje od polovine uobičajenih snežnih padavina, prema navodima naučnika i ekoloških grupa.

Upozorenje dolazi pošto se Venecija, gde su poplave obično glavna briga, suočava sa neobično niskom plimom, koja onemogućava navigaciju gondolama, vodenim taksijima i ambulantnim vozilima nekim od njenih najpoznatijih kanala.

Za probleme u Veneciji krivi se kombinacija faktora – nedostatak kiše, pun mesec i morske struje.

Italijanske reke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode, naročito na severu zemlje, saopštila je u ponedeljak ekološka grupa Legambiente.

Po, najduža reka u Italiji koja teče od Alpa na severozapadu do Jadrana, ima 61 odsto manje vode nego što je normalno u ovo doba godine, dodaje se u saopštenju.

„Nalazimo se u situaciji deficita vode koji traje od zime 2020-2021.“, rekao je stručnjak za klimu Masimilijano Paski iz italijanskog naučno-istraživačkog instituta CNR, a preneo dnevni list Korijere dela Sera.

„Moramo da povratimo 500 milimetara u severozapadnim regionima: treba nam 50 dana kiše“, dodao je on.

Anticiklon dominira vremenom u zapadnoj Evropi već 15 dana, donoseći blage temperature koje se uobičajeno viđaju u kasno proleće.

Najnovije vremenske prognoze ipak ukazuju na dolazak preko potrebnih padavina i snega na Alpima u narednim danima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar