Početna » Pronađen ćilibar u utrobi uginulog kita na Kanarskim ostrvima

Pronađen ćilibar u utrobi uginulog kita na Kanarskim ostrvima

by admin

Patolog koji je radio obdukciju uginulog kita koji se nasukao na plaži Nogales, na Kanarskim ostrvima, u njegovoj utrobi pronašao je ćilibar, vredan pola miliona evra.

Tim od deset veterinara Odeljenja za forenzičku patologiju Univerzitetskog instituta za zdravlje životinja, uradio je obdukciju ulješure, kita koji se nasukao na plažu Nogales, prenosi RTS.

Profesor Antonio Fernandez sa Univerziteta na Las Palmas de Gran Kanarija, nasukanog kita je opisao kao mužjaka koji je dugačak skoro 13 metara. Njegovo telo je počelo da truli jer je već 48 sati nasukan na plaži.

Sumnjajući da je uzrok smrti kita problem sa varenjem, patolog je pregledao debelo crevo životinje i naišao na nešto tvrdo što je bilo zalepljeno za deo creva životinje.

„Izvadio sam kamenu smolu prečnika 50–60 santimetara, koja je teška 9,5 kilograma. Izvadio sam ambru“, rekao je patolog.

Ambra je vrsta smole i retka supstanca, poznata kao „plutajuće zlato”, koja je vekovima bila sveti gral parfimera. Grudva koju je Fernandez držao u ruci vredela je oko 500.000 evra.

Bilo je nekoliko pokušaja da se kit skloni sa plaže i odnese na deponiju nedaleko od Santa Kruza, kako bi se obavila obdukcija. Akcija nije uspela, jer je kit velikih dimenzija, težak nekoliko tona, a pesak je suviše mek da bi se postavio kran.

Fernandez je istakao da je cilj njegovog tima bio da se utvrdi uzrok smrti, iako to nije bilo lako. „Nismo želeli da spekulišemo, šta je uzrok smrti, jer je to neodgovorno”, rekao je patolog.

Kitovi jedu velike količine lignji i sipa, od kojih se većina ne može svariti i zbog toga izaziva povraćanje kod ovih životinja. Deo materije ostaje u crevima i od toga se formira ambra. Tako se u crevima ovog kita napravila velika ambra koja mu je pokidala creva i usmrtila ga.

Ambra je smola, ima miris koji podseća na sandalovinu, sadrži alkoholi ambrein, pa je veoma popularna u industriji parfema.

SAD, Australija i Indija zabranile su trgovinu ambrom.

Sredstva koja će se dobiti prodajom ambre biće usmerena na pomoć žrtvama vulkana koji je eruptirao na La Palmi 2021. godine, koji je prouzrokovao štetu od više od 800 miliona evra i uništio stotine kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar