Početna » Farmaceutkinja iz Kragujevca nagrađena za aplikaciju „Izbegni aditive“

Farmaceutkinja iz Kragujevca nagrađena za aplikaciju „Izbegni aditive“

by admin

Kragujevčanka Hristina Lazarević Milošević, osmislila je i razvila aplikaciju „Izbegni aditive” koja je osvojila prvo mesto na Akademiji preduzetništva.

Akademiju preduzetništva je uz podršku Kancelarije za mlade i Grada Kragujevca, realizovala Asocijacija za afirmaciju kulture.

Ovim povodom, Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom organizovao je danas svečani prijem za Hristinu u zgradi Gradske uprave kome je prisustvovao i Andrej Balanč, osnivač i izvršni direktor Asocijacije za afirmaciju kulture.

– Ponosni smo na Hristininu nagradu. Uspela je da pobedi na takmičrnju koje je organizovala Asocijacija za afirmaciju kulture na kome su se takmičili i mladi ljudi iz drugih gradova. Verujemo da će Hristina u budućnosti razviti svoj posao i napraviti ozbiljnu preduzetničku karijeru. Nadam se da će njen primer biti inspiracija drugim mladim ljudima koji imaju preduzetničkog duha da se oprobaju na ovom polju, istakao je Stefan Jovanović.

Farmaceutkinja iz Kragujevca nagrađena za aplikaciju "Izbegni aditive" 2
Foto: Grad Kragujevac

Hristina Lazarević Milošević, inače magistar farmacije po struci, na ideju o aplikaciji došla je proučavajući sastav suplemenata koji su joj bili preporučeni u trudnoći.

– Na ovu ideju sam došla tako što su mi tokom trudnoće preporučena tri suplementa koja su u sebi sadržala titandioksid, E171, a reč je o aditivu koji je dokazano genotoksičan. Igrom slučaja počela sam malo više da istražujem na tu temu, s obzirom na to da sam magistar farmacije, i tako je nastala ideja za ovu aplikaciju koja ljude može upozoriti o svim tim supstancama koje potencijalno mogu ugroziti ljudsko zdravlje. Aplikacija je zamišljena kao interaktivna koja može pomoći ljudima da dođu do što zdravijih namirnica i kozmetičkih proizvoda, kazala je Hristina.

Po rečima Andreja Balanča, izvršnog direktora Asocijacije za afirmaciju kulture „bilo fascinantno pratiti kako je Hristinina ideja rasla i razvijala se uporedo sa njom tokom Akademije preduzetništva”.

– Ona je nadmašila sva naša očekivanja koja smo imali na početku ovog projekta i veoma smo ponosni na to, iskren je bio Balanč.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar