Početna » Ove stvari u vezi automobila morate obavezno da proverite pre nego što odete na put

Ove stvari u vezi automobila morate obavezno da proverite pre nego što odete na put

by admin

 

Bez obzira na pouzdanost savremenih automobila i uprkos pažljivom servisiranju i održavanju, nikada nije moguće potpuno ibeći rizik kvara. A svako najmanje želi da mu se to dogodi na putu do odabrane destinacije za odmor. Zbog toga je preporučljivo pre odlaska na putovanje izvršiti brz pregled vozila, koji svaki prosečan vozač ili vlasnik automobila može da uradi, piše Avto-magazin.

Pre vožnje potpuno natovarenog automobila, potrebno je povećati pritisak vazduha u gumama kako bi se poboljšalo upravljanje dodatnom težinom. Odgovarajuće vrednosti su u uputstvu za upotrebu. Nakon toga sledi pregled profila gume; ako je izlizan sa jedne strane, ima smisla izmeriti i podesiti poravnanje točkova.

Istrošen gazeći sloj znači da na mokrom drumu postoji opasnost od klizanja ili tzv. akvaplaninga. Zbog toga stručnjaci preporučuju zamenu guma čim dubina gazećeg sloja padne ispod tri milimetra.

Priprema za odmor je takođe dobar razlog da proverite celokupno osvetljenje veozila. Provera da li brisači rade ispravno i punjenje rezervoara tečnosti za pranje šoferšajbne su razumni zadaci, kao i temeljno čišćenje šoferšajbne s obe strane, koje često daje zapanjujuće rezultate.

Preporučuje se pregled rashladne tečnosti i tečnosti za kočnice: ako je nivo tečnosti očigledno prenizak, dolivanje nije dovoljno i u tom slučaju stručnjaci preporučuju posetu servisu kako bi se utvrdio uzrok gubitka tečnosti. Ako sistem za hlađenje izgubi vodu, postoji opasnost od pregrevanja motora, a nedovoljno kočione tečnosti može da smanji učinak kočenja. Istrošene kočione pločice i kočioni diskovi ili suviše stara kočiona tečnost takođe predstavljaju bezbednosni rizik.

Treća tačka inspekcije je nivo motornog ulja, koji uvek mora biti između oznaka „MIN“ i „MAX“ na šipki za merenje nivoa. Savremeni automobili imaju elektronske merne uređaje sa displejom na centralnom ekranu. Servisna nalepnica ili napomena u motornom prostoru i servisna knjižica pokazuju kada je potrebna zamena ulja.

Uprkos letnjim temperaturama, akumulator može otkazati i na odmoru. Današnji akumulatori za automobile ne zahtevaju održavanje i izdržljivi su – ali zbog sve većeg broja elektronike u vozilima, izloženi su i intenzivnoj upotrebi. Ako se starter okreće primetno sporije nego što je normalno, to znači da je baterija slaba. Zamena ima smisla u takvim slučajevima, jer je punjenje alternatorom tokom (čak i dužih) putovanja obično dovoljno samo za kratkotrajnu neometanu upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar