Početna » Folegandros: Živopisno grčko ostrvo za one koji žele da izbegnu gužve na Santoriniju

Folegandros: Živopisno grčko ostrvo za one koji žele da izbegnu gužve na Santoriniju

by admin

 

Folegandros često upoređuju sa Santorinijem. To uopšte ne čudi budući da se ovo grčko ostrvo nalazi u istoj grupi ostrva kao i Santorini, a s njim deli i neke zajedničke arhitektonske karakteristike, poput živopisnih kuća napravljenih od belog kamena, piše Punkufer.

Štaviše, Folegandros je manja i mirnija alternativa već izvikanom Santorniju koga posećuje oko dva miliona ljudi svake godine. Ako ne želite da se probijate kroz reku turista i borite za slobodno mesto na plaži, preporučujemo vam da posetite ovo grčko ostrvo koje se prostire na 32 kvadratna kilometara u arhipelagu Kikladi.

Šta nudi ovo grčko ostrvo?

Na Folegandrosu živi tek oko 600 stanovnika – ponajviše u lučkom mestu Karavostasis, u glavnom gradu Hora i mestašcu Ano Merija. Radi poređenja, na Santoriniju živi nešto više od 15.000 stanovnika.

Hora je definitivno jedno od najfotogeničnijih mesta na ostrvu. Prepuna je tradicionalnih belih kuća s plavim prozorima, popločenim živopisnim ulicama i posudama ispunjenim šarenim cvećem.

Grčko ostrvo Folegandros
Foto: Milan Josipovic / Shutterstock.com

Izgrađena je tokom srednjeg veka na visokoj litici s koje se pruža neverovatan pogled na Egejsko more. Poseban je doživljaj iz Hore posmatrati zalazak sunca koji oboji sve kuće u zapanjujuće zlatne nijanse.

Ako posetite ovo grčko ostrvo, ne zaboravite da probate tradicionalne grčke specijalitete u malim restorančićima oko trga Pounta, niti da se prošetate kamenitom krivudavom stazom do crkve Panajia koja se izdiže iznad grada.

Plaže na Folegandrosu

Ako ste tip osobe koja voli miran odmor začinjen kupanjem i izležavanjem na plaži, Folegandros je dobar izbor. Ponosi se malim skrovitim uvalama, netaknutim plažama i blistavim plavetnilom Egejskog mora.

Katergos je najpopularnija plaža na ostrvu. Reč je o peščanoj i šljunkovitoj plaži na jugoistočnom delu Folegandrosa koja je zaklonjena od znatiželjnih pogleda. Domaće stanovništvo se kupa i u Agiosu Nikolaosu, kao i na peščanoj plaži Agali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar