Početna » Uspešno testirana vakcina protiv raka, koja bi drastično mogla da smanji stopu smrtnosti od ove bolesti

Uspešno testirana vakcina protiv raka, koja bi drastično mogla da smanji stopu smrtnosti od ove bolesti

by admin

 

Naučnici iz kompanije Elicio Therapeutics su proizveli vakcinu koja bi mogla pomoći u sprečavanju dva najsmrtonosnija raka na svetu – debelog creva i gušterače, prenosi N1 Hrvatska. Kroz prva istraživanja na ljudima otkriveno je da ova vakcina protiv raka smanjuje rizik od recidiva kod sto posto pacijenata kojima je uklonjen tumor, ali još uvek u krvi imaju tumorske markere.

“Iako su potrebne mnogo opsežnije studije kako bi se potvrdila efikasnost leka, ova vakcina protiv raka mogla bi povećati stopu preživljavanja kod raka debelog creva i gušterače”, rekli su naučnici za Dejli mejl.

Prednosti nove vakcine protiv raka

Stopa preživljavanja u ovom trenutku nakon pet godina iznosi svega 12,5 posto kod raka gušterače, odnosno 63 posto kod raka debelog creva. Pozitivno je što, za razliku od drugih eksperimentalnih vakcina protiv raka u razvoju, ova ne mora da se prilagođava svakom pacijentu, što je čini dostupnijom i jeftinijom.

Što se samih testova tiče, sprovedeni su na 25 pacijenata koji su imali rak gušterače ili rak debelog creva. Svima su hirurški odstranjeni tumori, ali su još uvek u krvi imali biomarkere raka, što dovodi do velikog rizika od povratka bolesti.

“To je period u kojem osoba koja nažalost nije izlečena ima u svom ogranizmu najmanju količinu raka”, rekao je Paštun Kasi, direktor Istraživanja raka debelog creva na američkom fakultetu Weill Cornell Medicine.

Kako funkcioniše ova vakcina protiv raka?

U vakcini se koriste dva peptida, G12D i G12R. Oni se vežu za albumin, protein u telu koji prenosi masne kiseline do limfnih čvorova. Albumin pomaže vakcini da putuje pravo do limfnih čvorova, pri čemu aktivira imuni sistem. Ovo se razlikuje od drugih peptidnih vakcina, navodi Kasi, jer slične vakcine imaju zaobilazan put, odnosno putuju do organa kojima nisu potrebne i pritom se degradiraju.

Vakcina protiv raka se prilikom tretmana ubrizgava u obe ruke i noge, odnosno daju se ukupno četiri injekcije nedeljno tokom perioda od četiri nedelje. Pacijenti su nastavili s ovim procesom svaki drugu nedelju tokom dve nedelje, a zatim su pauzirali pre početka tromesečnog naknadnog vakcinisanja. Faza naknadnog vakcinisanja je neophodna jer nakon nekog vremena slabi imuni odgovor na vakciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar