Početna » Idilično hrvatsko ostrvo na kom je vreme stalo, gde živi samo jedan čovek

Idilično hrvatsko ostrvo na kom je vreme stalo, gde živi samo jedan čovek

by admin

Ostrvo života pripada opštini Ston, a prostire se na svega 0,011 kvadratnih kilometara u Malostonskom zalivu.

Zbog povoljnih uslova, Malostonski zaliv je od davnina bio savršeno mesto za uzgoj školjki. Na ovom prolazu u južnoj Dalmaciji između poluostrva Kleka i Pelješca nalazi se i živopisno Ostrvo života, koje meštani zovu i Govan ili Govanj.

Ostrvo je prekriveno mediteranskom vegetacijom, uglavnom alepskim borom, maslinama i makijom.

Ostrvo života pripada opštini Ston, a prostire se na svega 0,011 kvadratnih kilometara u Malostonskom zalivu. Iako ima veoma ograničen prostor, ovde je tokom godina izgrađeno 11 objekata koji su korišćeni za privatne i javne potrebe.

Na ostrvu se nekada nalazilo skladište za brodove, odmaralište za decu, a pojedini objekti prilagođeni su istraživačkom i naučnom radu Instituta za istraživanje mora iz Splita.

U poslednjih sto godina ostrvo je promenilo nekoliko vlasnika – pripadalo je porodici Bandur iz Malog Stona, a tridesetih godina prošlog veka kupio ga je bogati bankar i brodovlasnik Božo Banac iz Dubrovnika, koji je sagradio kuću na njemu za sebe i svoje goste. Posle Drugog svetskog rata prešao je u vlasništvo države, odnosno opštine Ston.

Na njemu danas živi samo jedna osoba – Prospera Pavić – koja je na ostrvu provela više od 80 godina. I ne planira da ga napusti. Uživa u miru i tišini, prelepom pogledu na zadivljujuću okolinu i povremenim posetama porodice sa kopna, prenosi punkufer.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar