Početna » Nakon 22 godine, otkriveno je šta se nalazi na dnu najlepšeg jezera u Hrvatskoj

Nakon 22 godine, otkriveno je šta se nalazi na dnu najlepšeg jezera u Hrvatskoj

by admin

Iz hrvatskog jezera Lokvar ispumpano je 35 miliona kubnih metara vode, a iz njega izmestili su i ono najvrednije – pastrmke.

Kako je već najavljeno nakon više od dvadeset godina jedno od najlepših hrvatskih jezera, jezero Lokvar u Gorskom kotaru, isušeno je zbog obnove.

Iz veštačkog jezera, koje je sastavni dio hidroenergetskog kompleksa Vinodol, za nekoliko meseci ispušteno je 35 miliona kubnih metara vode, prenosi dnevnik.hr. Još jednom su otkriveni ostaci nekadašnjeg naselja Srednji Jarak, u kome je u vreme nastanka jezera, pedesetih godina prošlog veka, živelo 400 ljudi.

Sada se ponovo mogu videti ostaci kuća, pilane i deo čuvenog luizijanskog puta, kao i ostaci Carskog mosta.

Kada je presušilo, najveće bogatstvo jezera, riba, premešteno je uz pomoć ribara, posebno čuvene pastrmke. Morali su biti veoma oprezni, jer su pastrmke veoma osetljive na mulj koji se stvara prilikom pražnjenja.

Pastrmke su premeštene u obližnje jezero Mrzla vodica, gde će ostati dok se Lokvarsko jezero ponovo ne napuni vodom. Jezero će biti prazno do kraja septembra, a na njegovom isušenom dnu iz lokalne zajednice najavljuju nekoliko događaja za koje se nadaju da će privući turiste, prenosi n1info.si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar