Početna » Novčane kazne, upozorenja, zatvor: U ovim mestima ljubljenje u javnosti je zabranjeno

Novčane kazne, upozorenja, zatvor: U ovim mestima ljubljenje u javnosti je zabranjeno

by admin

Petog aprila 1910. godine romantici je službeno odzvonilo na železničkim stanicama u Francuskoj. Tada su Francuzi zabranili poljupce na peronima, a razlog za tu odluku u zemlji „francuskog poljupca“ jesu gužve i skupo kašnjenja vozova.

Neobičan zakon uvela je Société national du Chemin de fer (preteča SNCF-a), a koliko je dugo zakon bio na snazi nije sasvim jasno. Kako god bilo, ljubljenje na peronima se i dalje ne preporučuje.

Francuzi nisu jedini koji su odlučili da stanu na kraj ljubakanju – i u drugim evropskim državama se pojavila slična zabrana, piše portal Punkufer.hr.

U britanskom gradu Voringtonu takođe je osvanuo znak koji zabranjuje ljubljenje, ali Britanci su vrlo brzo smekšali i zamenili ga znakom „poljubi me brzo“, kako se ne bi stvarale gužve na stanici.

Oni parovi kojima treba više vremena mogu da prošetaju do znaka na parkiralištu, gde stoji znak „Ljubi me duže“. Primeri sličnih zabrana mogu se potražiti i u prošlosti.

Napulj

U vreme kuge, Napulj je zabranio ljubljenje na javnom mjestu kako bi stao na kraj epidemiji, a kazne su bile rigorozne. Navodno su uključivale i smrtnu kaznu. I engleski kralj Henri VI iz straha od širenja kuge je izdao proglas o zabrani ljubljenja kako bi spasio živote svog naroda.

Tada se zabrana najviše odnosila na ritualno ljubljenje vernika, koji su se na taj način pozdravljali.

Dubai

Dubai i u današnje vreme zabranjuje ljubljenje, odnosno pokazivanje znakova pažnje, što uključuje i držanje za ruke. Poznat je slučaj britanskog para koji se nije pridržavao zakona, pa ih je nežnost odvela u zatvor na mesec dana jer su se ljubili na javnom mestu.

Jug Italije

Eboli – naselje u italijanskom regionu Kampanija, zabranjuje ljubljenje u automobilima tokom vožnje, pa ako ne želite da rizikujete kaznu suzdržite se od nežnosti dok ne izađete iz vozila.

Katar

Katar je takođe strog kad je reč o pokazivanju nežnosti u javnosti, a maženje i ljubljenje može dovesti do upozorenja, ali i težih kazni.

Kina i Vijetnam

Prema kineskim običajima, javno iskazivanje ljubavi se smatra tabuom, a jednako je i u ruralnim delovima Vijetnama.

Zimbabve

Na univerzitetima u Zimbabveu studenti mogu biti izbačeni zbog javnog iskazivanja ljubavi. Naime, pravila zabranjuju studentima da budu “uhvaćeni u intimnom položaju, ljubljenju ili tokom seksa na javnim mestima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar