Početna » Pred pripadnicima ovog plemena ne treba da zviždite, ali ni da izgovorite brojku 10

Pred pripadnicima ovog plemena ne treba da zviždite, ali ni da izgovorite brojku 10

by admin

Najveća etnička grupa Kenije naziva se Kikuju, a smatra se kako su na teritoriju ove zemlje došli sa zapada Afrike, zajedno s drugim Bantu plemenima. Najpre su se bavili lovom i sakupljanjem plodova, a zatim zemljoradnjom, što im je omogućilo plodno vulkansko tlo oko planine Kenija i planinskog lanca Aberdare, piše Punkufer.

I dok su žene uzgajale slatki krumpir i proso, muškarci su bili zaduženi za banane i divlji jam. Uz ove tradicionalne poljoprivredne kulture, danas uzgajaju i velik broj drugih, kao što su kukuruz, pirinač, kafa, kao i različito voće i povrće.

Smehom se bore protiv neprijatelja: Pleme Mbuti – neobičan život najnižih, a najsnažnijih žena na svetu

Pripadnici plemena Kikuju su se aktivno borili i protiv britanskih kolonijalista tokom sukoba poznatog i kao Mau-Mau koji se od 1952. do 1960. vodio u tadašnjoj Britanskoj Keniji. Njihove aktivnosti su ispočetka bile ograničene na zabačena ruralna područja, odnosno atentate i napade na izolovane predstavnike i pristalice britanske vlasti, da bi kasnije eskalirale u gerilske napade na policijske stanice.

Prema narodnoj priči, pleme je osnovao Gikuju, kojem je bog Ngai rekao da na vrhu planine izgradi dom. Od njega je poteklo devet klanova: Ačera, Agačiku, Airimu, Ambui, Angare, Anjiru, Angui, Aitaga, i Aiterandu. Osim Kikujua, Ngaija obožavaju i Masai i Kamba narodi.

Odvede li vas put u Keniju, vrlo vjrojatno ćete upoznati nekoga od pripadnika naroda Kikuju. U razgovoru s pripadnicima tog naroda možete naučiti i o njihovom posebnom odnosu prema prirodiStabla platana i smokve imaju poseban status u njihovoj kulturi i smatraju se svetima.

Koliko na svetu postoji plemena koja još uvek nisu otkrivena?

Kikuju su oduvek bili sujeverni, a i danas se još uvek pridržavaju brojnih starih tradicija i verovanja poput onog da broj deset donosi lošu sreću. Umesto da izgovore „deset“, ono kažu „punih devet“. Takođe, nađete li se u njihovom društvu, nemojte zviždati jer neki od njih smatraju da se tako privlače zli duhovi.

Osim toga, veruju i da je loša sreća govoriti o nadolazećem rođenju deteta jer bi zli duhovi mogli to da čuju i odnesu dete. Zanimljivo je i da se u Keniji žene iz plemena Kikuju smatraju najvećim lepoticama i najpoželjnijim suprugama.

BONUS VIDEO:

Slični članci

Ostavite komentar