Početna » Resavska pećina: Idealna destinacija za vikend kojoj se vredi vraćati

Resavska pećina: Idealna destinacija za vikend kojoj se vredi vraćati

by admin

Većina nas, prvi put je bila u Resavskoj pećini na školskoj ekskurziji. Ovaj božanstveni lokalitet, međutim, zavređuje više poseta jer svaki put gostima otkriva nešto što nisu videlu tokom ranijih obilazaka.

Resavska pećina nalazi se oko 152 kilometara od Beograda, u Centralnoj Srbiji u okolini Despotovca. Zvanično je otkrivena 1962, a deset godina kasnije otvorena je za posetioce. Danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u zemlji, koju godišnje poseti oko 60.000 ljudi.

Duga je 4.500 metara, ali gosti mogu da obiđu oko 800 metara ovog prirodnog dobra. Posetioci imaju priliku da se kreću spiralnom betonskom stazom, koja prolazi kroz dvorane na dva nivoa, tzv. gornjom i donjom galerijom.

Resavska pećina: Idealna destinacija za vikend kojoj se vredi vraćati 2
Foto: DjordjeMarkovic / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

U gornjoj galeriji nalaze se četiri dvorane: Dvorana sraslih stubova, Dvorana košnica, Predvorja istorije i Kristalna dvorana. U donjoj galeriji su: Koncertna dvorana, Bobanova dvorana, Koralni kanali i Blatna dvorana.

Poznata i kao „Resavska lepotica“, ova pećina turistima nudi uživanje u prelepim stalaktitima, stalagmitima, stubovima, draperijama i drugom pećinskom nakitu, naročito u Kristalnoj dvorani u gornjoj galeriji. Procenjuje se da je nakit star čak 45 miliona godina, a može se videti u crvenoj, žutoj i beloj boji.

Temperatura u pećini je oko 7 stepeni, tako da se obucite prikladno, ako planirate da je obiđete.

Pećina je otvorena svakog dana od 8 do 16 časova, kada vremenski uslovi to dozvoljavaju. Poseta pećini traje oko 40 minuta i poželjno je zakazati je.

Kada se već nađete u ovom kraju, savetujemo vam da svratite i do manastira Manasija, jednog od najznačajnijih zdanja srpske srednjovekovne kulture. Tako ćete u jednom danu biti u prilici da se divite i lepotama koje je stvorila priroda i onima koje je napravila ljudska civilizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar