Početna » Blitva: 3 recepta zbog kojih ćete je uvrstiti u ishranu, čak i ako je ne volite

Blitva: 3 recepta zbog kojih ćete je uvrstiti u ishranu, čak i ako je ne volite

by admin

Kao i ostalo tamnozeleno lisnato povrće, blitva je niskokalorična, a bogata hranljivim materijama. Donosimo sve o ovoj korisnoj namirnici, kao i nekoliko recepata sa blitvom.Blitva je izuzetno hranljivo povrće koje sadrži visoku koncentraciju nitrata, za koje je dokazano da snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju atletske performanse. Pripada porodici repe i sadrži tri puta veću preporučenu dnevnu dozu vitamina K, kao i 44% preporučene dnevne količine vitamina A.Ova biljka, koja se smatra odličnim borcem protiv raka, može se konzumirati i sirova i kuvana. Sastoji se od čvrstih zelenih listova, pri čemu su manji listovi blažeg ukusa u poređenju sa većim, piše Miss7.Koliko dugo blitva može stajati u frižideru?Kada je reč o čuvanju, blitva može ostati sveža do 4 dana u frižideru. Kada je reč o pripremi, može se koristiti za doručak – pomešana sa jajima, kao prilog uz krompir ili kao sastojak u salatama.Kako pravilno kuvati blitvu?Pre kuvanja, listove je potrebno odvojiti od stabljike jer je stabljika čvršća i zahteva duže vreme kuvanja.Vreme kuvanja listova iznosi 1-2 minuta u vodi ili 3-4 minuta na pari.Stabljika se kuva 3-4 minuta u vodi ili 10 minuta ako se peče.Blitva je lako dostupna i jednostavna za pripremu, a njen nutritivni sastav čini je idealnom za svakodnevnu ishranu.Kako zamrznuti blitvu i produžiti njen vek trajanjaBlitvu možete i zamrznuti, ali je važno da se pridržavate određenih koraka kako bi zadržala svoju svežinu i hranljive materije.Priprema:Pre svega, blitvu temeljno operite kako biste uklonili prljavštinu i eventualne pesticide.Blanširanje:Pripremite lonac sa ključalom vodom i posudu sa ledenom vodom.Prema prethodnim uputstvima, odvojite listove od stabljike, s obzirom na to da se listovi kraće kuvaju od stabljika.Kuvajte listove 1-2 minuta, a stabljike 3-4 minuta.Odmah nakon kuvanja, blitvu izvadite iz vruće vode i prenesite u ledenu vodu kako bi se zaustavio proces kuvanja.Zamrzavanje:Blitvu dobro ocedite i rasporedite u vrećice za zamrzavanje.Iz vrećica istisnite sav nepotrebni vazduh kako bi se sprečilo stvaranje kristala leda i produžila svežina.Blitvu tako pripremljenu možete čuvati u zamrzivaču od 6 do 12 meseci.Sada kada znate osnovne tehnike pripreme i čuvanja blitve, vreme je da isprobate i neki od recepata sa ovim sjajnim povrćem!Recepti sa blitvomFritata sa spanaćem i blitvomAko vam je dosadilo da doručkujete klasična jaja ili ovsene pahuljice, osvežite jelovnik fritatom sa spanaćem i blitvom. Ovo ukusno jelo možete poslužiti i toplo i hladno, a odlično se slaže sa feta sirom. Recept koji sledi je idealan za četiri osobe.Foto: Shutterstock/kuvonaZa 4 osobe trebaće vam:500 g mešavine spanaća i blitve4 čena belog luka1 kašika seckanog peršuna1 crni luk, seckan3 kašike masti/putera4 jajeta100 g rendanog parmezana100 g feta sira, iseckanog na kockiceso i biber po ukusu.Prirema: Zeleno povrće kuvajte u slanoj vodi 10 minuta. Dobro ocedite i iseckajte na male komade.Na dve kašike masti dinstajte beli i crni luk dok luk ne postane providan. Dodajte spanać i blitvu i dobro promešajte. U Začinite solju i biberom i kuvajte još nekoliko minuta.U posebnoj činiji umutite jaja, dodajte dinstano povrće, parmezan i seckani peršun. Promešajte, pa dodajte 2 kašike brašna i dobro izmešajte. Po potrebi, dodajte još malo soli i bibera.U tiganju zagrejte preostalu kašiku masti. Na zagrejanu mast rasporedite smesu tako da pokrije celu površinu. Pecite dok dno ne počne da tamni. Pažljivo odvojite ivice od tiganja i okrenite kao palačinku. Pržite na drugoj strani dok ne potamni.Pospite iseckanim feta sirom i uživajte. Prijatno!Kremasti sos od blitveIako smo navikli da kao prilog najčešće serviramo krompir ili njoke, kremasti sos od blitve može biti izvanredan dodatak svakom glavnom jelu. Ova bogata verzija blitve savršeno se slaže sa pire krompirom, ali se odlično kombinuje i sa pirinčem, mesom ili pečenom ribom.Foto: Shutterstock/Kiian OksanaPripremite željenu količinu blitve, pa je kuvajte 1-2 minuta u kipućoj vodi. Količina blitve poprilično će se smanjiti kada je skuvate, pa svakako vodite računa i o tome.Skuvanu blitvu ohladite i dobro ocedite. Tečnost od kuvanja blitve nemojte bacati, već je sačuvajte za kasnije – za dodavanje u slučaju pregustog umaka. A možete je koristiti i za neko drugo jelo, kao povrtni bujon.Blitvu stavite u blender, dodajte joj kašiku ili dve (u zavisnosti od količine blitve) tahinija, belog luka, limunovog soka, soli i bibera.Dodajte i kašiku, dve maslinovog ulja.Blendajte dok ne dobijete gusti umak, a ako vam se učini da je umak previše suv, odnosno pregust, dodajte mu malo vode od kuvanja blitve.Prebacite u posudu za posluživanje, dodajte još maslinovog ulja i poslužite uz omiljeno jelo ili grickalice.Pročitajte više na: https://gastro.24sata.hr/recepti/blitva-moze-biti-i-kremasta-umak-koji-ce-vas-raspametiti-21916 – gastro.24sata.hrLignje punjene blitvom i pršutomBlitva se odlično kombinuje sa ribom, ali ova kombinacija sa lignjama i pršutom podiže ukus na novi nivo. Kako se približava sezona laganih jela i roštilja, pravo je vreme da isprobate nešto novo. Ovaj recept za lignje punjene blitvom i pršutom definitivno će ostaviti snažan utisak!Foto: Shutterstock/BlueOrange StudioPotrebno je:1 kg lignji1/2 šolje maslinovog ulja100 g pršute0,5 dl belog vina400 g blitve4 kašike prezle4 čena belog lukaperšunmajoransosveže mleveni biber1 kg krompiraPriprema:Lignje očistite pod tekućom vodom i isperite u kuhinji.Isecite pipke lignje na komade.Propržite ih na malo maslinovog ulja, posolite i dodajte pršutu isečenu na trakice.Dodajte vino, a kada ispari dodajte iseckanu i oceđenu blitvu. Sve pržite uz mešanje dok blitva ne uvene i voda ne ispari.Dodajte seckani beli luk, peršun i majoran, sve dobro promešajte, posolite i pobiberite.Pripremljenom smesom napunite lignje i zatvorite otvor čačkalicom.Lignje stavite u pleh, prekrijte folijom i pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C.U međuvremenu skuvajte krompir u ljusci, a kada je kuvan ogulite i iseckajte, pa pomešajte sa lignjama, posolite krompir i pokapajte sa malo maslinovog ulja. Nastavite da pečete bez poklopca još 15 minuta.Servirajte sve zajedno, posužite i uživajte. Prijatno!Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar