Početna » Vege recept: Veganski bataci

Vege recept: Veganski bataci

by admin

Kada vegan ima goste koji nisu vegani može napraviti brzi ručak u kome će veganski bataci sa bukovačama i humusom, exstra ukusni zameniti pileće batake.

Pri tome oni koji jedu meso mogu se uveriti u to da je ukus veganske hrane odličan i da još pri tome mogu osetiti zadovoljstvo da ni jedna životinja zbog tog obroka nije patila niti morala biti ubijena.

Za ove hrskave i ukusne veganske batake potreban vam je:

Recept Veganski bataci

 • 350 g bukovača
 • 2 dm belog dela praziluka
 • 3 čena belog luka
 • Biljni začin bez glutamata po ukusu
 • 3 kašike maslinovog ulja
 • 1 kašičica dimljene začinske paprike
 • 1 kašičica karija
 • 1 kašičica belog luka u prahu
 • ½ kašičice kurkume
 • Pola kašičice belog bibera
 • Pirinčani papir – po 2 za svaki veganski batak
 • Humus
Vege recept: Veganski bataci 2
Foto: Snežana Milovanović/ Vegan izazov 22

Bukovače iscepkati po dužini na što tanje fronclice. Iseći praziluk na 2 dela pa ga iseckati takođe po dužini na sitne tračice. Beli luk iseckati i sve zajedno staviti da se malo izdinsta u tiganju. Začiniti sa biljni začinom i belim biberom.

U sud u koga može stati pirinčani papir usuti tople vode i staviti biljni začin, začinsku dimljenu papriku, malo maslinovog ulja, kari i kurkumu i beli luk u prahu i maslinovog ili običnog ulja.

U tu mešavinu potapati pirinčani paprir – po dva za svaki veganski batak. Kad se omakšaju staviti ih na širi tanjir u pero i malo preklopiti jedan preko drugog. Na sredinu staviti pa jedno kašiku razblaženog humusa (da bude tečan) pa preko bukovače i zaliti sa takođe sa jednom kašikom. Oblikovati sadržaj u oblik bataka savijanjem na dnu malo krajeve uvrnuti – tako postaju hrskavi posle pečenja.

Ređati ih na pek papir u plehu. Staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni. Povremeno premažite mešavinom u kojoj ste potapali piričani papir uz dodatak malo maslinovog ulja.

Uživajte kombinujući ih sa različitim prilozima.

Prelazak na veganski način života ne znači odricanje! Najčešće čujemo kako ljudi kažu da nikada ne bi mogli da ostave piletinu ili druge životinjske proizvode, ali verovali ili ne, postoji veganska zamena za sve! Brojni recepti veganskih jela mogu zameniti sve, preukusni su i vredi uživati u njima!

Da se mogu kokoške i pilići posmatrati kao živa bića koja pate i raduju se i koja su pametnija nego što se mislilo i mogu nam biti istinski prijatelji evo dokaza.

Vrlo često se nažalost omalovažavaju kao „glupa kokoška“. No kokoške su pametnije nego što se mislilo i sposobne za logičke zaključke kojima deca ovladavaju tek sa približno sedam godina. Služe se složenom komunikacijom, imaju određenu meru samokontrole, lične odlike i pokazuju saosećanje.

To je rezultat jedne istrage koja je bila objavljena u stručnom časopisu Animal Cognition i preneo časopis Freiheit fur Tiere.

Rezultati istraživanja, proteklih godina, dokazali su da kokoš oseća i razume mnogo više nego što se većinom veruje, piše dr. Lori Marino, autorka istrage.

O vranama je dosad poznato da se u odnosu na svoju inteligenciju, istančane osećaje i društvenu interakciju nalaze na nivou mnogih sisara.

„U poslednjim godinama mnoga istraživanja pokazala su da ne postoji vidljiva razlika između ptičje inteligencije i one kod sisara“, piše u naučnoj publikaciji.

„Razrađena inteligencija prisutna je kod ptica, sisara kao i kod riba.“ Postoji puno sličnosti u funkcionisanju mozga kod ptica i sisara što ukazuje na slične kognitivne sposobnosti.

Istraživanje „Misleće kokoške: Ispitivanje poimanja, emocija i ponašanja domaće kokoške“ istražuje emocije, ličnost i društvenost kod kokoški i predstavlja rezultate istraživanja o samospoznaji, mentalnim predrasudama, socijalnom učenju i samokontroli. Sposobnosti kokoški na tim područjima upoređuju se sa sposobnostima drugih kičmenjaka, pogotovo sisara.

Kokoške znaju da računaju i poseduju sposobnosti primata

Italijanski istraživači su na primer dokazali da četiri do pet dana stari pilići znaju da računaju u nizu brojeva od jedan do pet – i s tim prednjače u umeću računanja čak i pred majmunima i višemesečnom malom decom: Oni su naime ograničeni na brojni niz od jedan do tri.

Kod brojanja pilići postupaju kao ljudi: Broje s leva na desno.

I: Kokoške uspevaju da do tri minuta pamtite putanju leta lopte – što odgovara sposobnostima većine primata kod takvih opita.

Kokoši imaju samokontrolu i određeni stepen svesnosti

Kokoške imaju određenu meru samokontrole. Istraživači su na primer dokazali da kokoši ne jedu bilo što i ne počnu se odmah pohlepno hraniti. Jedna kokoš je takođe svesna svog položaja u jatu. Oba obeležja ukazuju na određeni stepen svesnosti o sopstvenom postojanju.

Kokoške pokazuju empatiju

Istraživači su takođe dokazali saosećanje kod kokoški. U opitima se kvočkama pokazivalo da je nalet vetra razbarušio paperje njihovih pilića. Pritome su one razvile slične simptome stresa kao njihovi pilići. To pokazuje da kokoške mogu prepoznati stanje pojedinaca svoje vrste, što je inače slučaj kod malo vrsta kao što su vrane i primati.

Kokoške poseduju sposobnost društvene manipulacije i znaju varati i nadmudrivati: Petlovi mame kokoške tipičnim pozivanjem za nađenu hranu, bez da je hrana na videlu, da bi ih zaskočili. Naravno da kokoške razviju protivstrategije i u konačno više ne reagiraju na petlove koji bez stvarnog postojanja hrane upućuju pozive.

Kokoške se služe složenom komunikacijom i grupnim učenjem

Komunikacija među kokoškama je složenija nego što je dosad pretpostavljano. Osim 24 različita načina oglašavanja imaju širok repertoar vizuelnih gestova. Kokoške su u mogućnosti da uoče vremenske razmake i predvide događaje u budućnosti.

Socijalno učenje je uporedivo sa stvorenjima koja su klasifikovana kao puno inteligentnija: Kokoši posmatraju i uče jedne od drugih i pod utecajem su ponašanja svojih majki.

„Moj zaključak je da su kokoške upravo toliko kognitivno, emocionalno i društveno razvijene kao i većina drugih ptica i sisara u mnogim područjima.“ To pokazuje potrebu daljnjeg komparativnog istraživanja ponašanja kokošaka kao i korekciju trenutnih pogleda na njihovu inteligenciju.

Više na www.sloboda -za-zivotinje.org

A ako želite da se prijavite na Vegan Izazov 22 koji je upravo ponovo počeo – i besplatno isprobate veganstvo 22 dana prijavite se na vegan-izazov22.com.

Apsulutno sve je besplatno, a na sajtu imamo i recepte korisne za sve vegan početnike!

Pratite nas i na instagramu @veganizazov22  i na youtube-u Let’s go vegan

Imaćete odličnu potporu iskusnih mentora i obogatićete sebe novim etički i moralno vrednim pogledom na život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar