Početna » Da li je kuvanje u aluminijumskoj foliji opasno po zdravlje?

Da li je kuvanje u aluminijumskoj foliji opasno po zdravlje?

by admin

Aluminijumsku foliju često koristimo u domaćinstvu, a može biti odlična za zadržavanje sokova pri prečenju ribe, mesa i povrća. Postavlja se pitanje, međutim, da li je kuvanje u aluminijumskoj foliji opasno po zdravlje?

Treba prvo reći da je aluminijum svuda oko nas. Pojavljuje se i u prirodi te je treći najzastupljeniji element u Zemljinoj kori. U svom prirodnom stanju obično je vezan s drugim elementima kao što su fosfati i sulfati, pa osim što se nalazi u stvarima poput ambalaže hrane, posuda za pečenje, pa čak i kozmetike, nalazi se i u tlu, u našoj pitkoj vodi i u našoj hrani – voću, povrću, mesu, ribi, žitaricama i mlečnim proizvodima, piše N1 Zagreb.

Da li je aluminijum štetan za ljudski organizam?

Prehrambeni aditivi, kao što su konzervansi, veštačke boje i emulgatori, takođe sadrže aluminijum. Sajt IFLScience piše da aluminijum u visokim količinama može biti štetan po ljudsko zdravlje.

Neka su istraživanja pronašla dokaze da bi metal mogao biti povezan s Alzhajmerovom bolešću, budući da su povišeni nivoi aluminijuma primećeni kod ljudi koji žive s tim stanjem, dok su drugi nagađali da se može povezati s rakom. No, potrebna su dodatna istraživanja većih razmera kako bi se ta veza potvrdila.

A šta je s aluminijskom folijom? Kao i kod mnogih metala, važno je smanjiti količinu koju konzumiramo, ali teško ju je u potpunosti eliminisati. Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija smatraju da je prihvatljivo imati nizak nivo aluminijuma u organizmu, oko dva miligrama po kilogramu telesne težine.

Kuvanje u aluminijumskoj foliji

Uz to, istraživanje je pokazalo da aluminijum sadržan u posuđu za kuvanje i u foliji, može da prodre u hranu, no, to zavisi i od temperature na kojoj kuvate, kiselosti hrane i prisutnosti drugih sastojaka.

Ipak, za sada nema čvrstih dokaza koji pokazuju da je unos aluminijuma iz folije povezan s povećanim rizikom za zdravlje. No, ako ste u nedoumici, izbegavajte korišćenje posuđa obloženog aluminijumom i kuvanje kisele hrane u aluminijumskoj foliji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar