Početna » Počeo je Sajam tehnike

Počeo je Sajam tehnike

by admin

Sajam tehnike, najznačajniji privredni i tehnološki događaj u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, održava se od 16. do 19. maja 2023. godine na Beogradskom sajmu.

Deo ovogodišnjeg Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća biće izložbena postavka Republike Srbije Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve, koju organizuju Vlada Republike Srbije, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete. Ova postavka okupiće brojne naučnoistraživačke organizacije, kao i renomirane stručnjake različitih instituta, fakulteta, inovacionih centara i naučno-tehnoloških parkova, a najnovije inovacije i rezultate svog rada prezentovaće i privatne kompanije.

Pored toga što nudi mogućnost za predstavljanje najnovijih tehničko-tehnoloških trendova, Sajam tehnike ima izuzetan uticaj na budući razvoj industrije u zemlji i regionu, jer inicira potragu za novim inovativnim rešenjima i pruža uvid u aktuelne tehnološke procese. Cilj ove manifestacije je da afirmiše četvrtu industrijsku revoluciju, Industriju 4.0 i otvori vrata za stvaranje harmoničnijeg odnosa između ljudi i mašina – Industriju 5.0.

Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve

„Sajam tehnike predstavlja izuzetnu priliku da se Srbija upozna sa najnovijim trendovima i dostignućima u oblastima tehnike i tehnologije – veštačkom inteligencijom, robotikom, kao i mnogim drugim temama kojima se bave naši naučnici i inovatori“, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i predsednica Odbora za organizaciju nastupa Republike Srbije na ovom sajmu dr Jelena Begović.

„Vlada Republike Srbije svakako prepoznaje nauku i inovacije kao važne za razvoj društva u celosti i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija nastaviće da podržava ovakve događaje koji ubrzavaju sveukupni tehnološki razvoj Srbije“, ističe dr Begović i dodaje da će i novi BIO4 kampus biti jedan od centara gde će se razvijati inovacije. „Ovakav događaj, pre svega, omogućava našim građanima da konkretno vide kako od nauke nastaju inovacije koje naše živote čine lakšim i kvalitetnijim. Da bismo voleli i cenili nauku, moramo razumeti kolika je njena moć i koliko je važna čak i za našu svakodnevicu“, navodi dr Begović.

Prvi put u istoriji, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog Vira animirano je i „oživljeno“ uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije razvijene u Srbiji. Naši istraživači su prvi u svetu uspeli da rekonstruišu izraz lica i emociju čoveka koji je živeo pre 10.000 godina. Ovaj nesvakidašnji spoj nauke i gejming industrije, koji će imati uticaja i odjeka u brojnim drugim industrijama, poput filmske, ali i u obrazovanju i muzeologiji, realizovan je uz podršku nacionalne platforme „Srbija stvara“.

Počeo je Sajam tehnike 2
mBrainTrain

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju iz Novog Sada (IVI) javnosti će prezentovati niz inovacija iz domena veštačke inteligencije, uz interaktivne postavke dizajnirane tako da omoguće posetiocima da se bliže upoznaju sa najaktuelnijim proizvodima koji se oslanjanju na AI (Artificial intelligence).

Na Sajmu će biti predstavljeni i dosadašnji rezultati tri aktuelna projekta Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo – BioICEP, EcoPlastiC i BioECOLogics. Posetioci će imati priliku da saznaju više o potencijalnoj primeni inovativnih materijala dobijenih uz pomoć mikroorganizama iz različitih vrsta otpada, kao i o drugim dostignućima na polju zelene molekularne biotehnologije.

Insekti se zahvaljujući svojim osobinama savršeno uklapaju u aktuelni eko-koncept: značajni su kao alternativni izvor hrane bogate proteinima i mastima, u biodegradaciji različitih vrsta plastičnog i drugog organskog otpada, dok se njihov izmet može koristiti kao visokokvalitetno organsko đubrivo. Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (IBISS), prikazaće insekte Tebebrio molitor (brašneni crv) i Grullus bimaculatus (cvrčak), bezbedno smeštene u odgovarajuće kontejnere tako da ih posetioci mogu lako videti.

Publika će na Sajmu upoznati i Lalu, robota opremljenog najsavremenijim senzorima za analizu zemljišta i biljaka, koji je razvijen na novosadskom Institutu BioSens. AgRobot Lala brzo i precizno određuje sastav zemljišta i stanje biljaka, te u skladu sa prikupljenim informacijama optimizuje donošenje odluka na njivi.

Počeo je Sajam tehnike 3
Agorobot Lala

Centar za promociju nauke će na predstojećem sajmu tehnike izložiti klimatsku kapsulu, mobilnu i modularnu instalaciju zamišljenu kao intenzivno iskustvo koje kroz naučne činjenice, umetničke intervencije i multimedijalne sadržaje pruža posetiocima slojevitu perspektivu klimatskih promena. Ova naučno-umetnička platforma je direktan poziv svima na klimatsku akciju.

Sajam tehnike je tradicionalno mesto susreta koje podstiče saradnju relevantnih aktera iz oblasti nauke i tehnologije, kako iz državnog tako i iz poslovnog sektora. Pored pomenutih institucija i njihovih eksponata, svi zainteresovani će moći da se upoznaju i sa mnogim drugim inovacijama koje su plod dugogodišnjeg rada istraživača na univerzitetima, institutima i naučno-tehnološkim parkovima širom Srbije, kao i sa patentima stručnjaka zaposlenih u privatnim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar