Početna » Evo zašto je poželjno da skinete maskicu pre nego što mobilni telefon stavite da se puni

Evo zašto je poželjno da skinete maskicu pre nego što mobilni telefon stavite da se puni

by admin

 

Većina pametnih telefona napaja se litijum-jonskim baterijama i one će s vremenom postati slabije bez obzira na to kako punite svoj telefon. No, mada se efikasnost baterija smanjuje što ih duže koristite, postoje neke stvari koje mogu produžiti njihov vek trajanja.

Naime, ako predugo punite mobilni telefon l ili pustite da se uređaj isprazni do kraja pa ga tek onda stavljate na punjač, to će skratiti vek trajanja baterije vašeg pametnog telefona. Ali, jedan od najefikasnijih načina za uništavanje baterije jeste pregrejavanje, piše IFLScience, a prenosi N1 Zagreb.

Na Apple-ovoj stranici za podršku upozoravaju da “korišćenje iOS ili iPadOS uređaja u vrlo vrućim uslovima može trajno skratiti trajanje baterije”. Dakle, ne ostavljajte svoj mobilni telefon u parkiranom automobilu kada su temperature visoke.

Apple navodi da je poželjna temperatura okruženja za rad uređaja između 0 i 35 stepeni Celzijusovih. Uslovi niske ili visoke temperature mogu uzrokovati da vaš uređaj promeni ponašanje kako bi regulisao svoju temperaturu.

Sajt IFLScience navodi da neke vrste maskica mogu dovesti do toga da se uređaj jako zagreje tokom punjenja. Ako primetite da vam je telefon znatno topliji nakon punjenja, to bi mogao biti znak da postaje prevruć, što oštećuje kapacitet baterije.

Prema tome, poželjno je skinuti maskicu pre nego što stavite mobilni telefona da se puni. Uz to, izbegavajte da punite uređaj tokom noći jer to takođe može opteretiti elektrode baterije.

Ako uradite sve što vam savetujemo, baterija vašeg mobilnog telefona trajaće duže.

Slični članci

Ostavite komentar