Početna » Prekomerni rad i stres za dvanaest meseci uzeli duplo viže života nego kovid-19 u prvoj godini pandemije

Prekomerni rad i stres za dvanaest meseci uzeli duplo viže života nego kovid-19 u prvoj godini pandemije

by admin

 

Nekorišćenje godišnjeg odmora odnosno neuzimanje adekvatnog vremena za odmor može dovesti do prekomernog rada i izgaranja, zaključila je autorka knjige „The Financial Mindset Fix: A Mental Fitness Program for an Abundant Life“, psihoterapeutkinja Džojs Marter.

Ona je ukazala na nedavnu studiju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je pokazala da su prekomerni rad i iscrpljenost doveli do više od 745.000 smrtnih slučajeva u samo jednoj godini u SAD-u, što je dvostruko više od umrlih u toj zemlji od virusa COVID-19 u prvoj godini pandemije, piše Ordinacija.hr, a prenosi N1 Zagreb.

Odmor je neophodan za zdravlje

Stres je normalan deo života, i iako postoje načini za upravljanje stresom, suočavanje s njim iz dana u dan, bez kraja, ostavlja posledice na naše telo. Stres može narušiti zdravlje naših zuba, uzrokovati probleme s varenjem, povećati rizik od raka grlića materice i povećati krvni pritisak, a to su samo neka u nizu oboljenja koje izaziva stres.

„Baš kao što sportistima treba pauza od fizičkih napora, odmori su važni za naše zdravlje jer prekidaju ciklus stresa“, kaže Erin Engl, psihološkinja u Irving medicinskom centru Univerziteta Kolumbija.

Istraživanja, poput studije iz februara 2023, objavljene u žurnalu „Molecular Psychiatry“, povezuju hronični stres s povećanim rizikom od većine hroničnih bolesti, mentalnih problema, pa čak i kognitivnih problema poput oslabljenog pamćenja i sposobnosti učenja.

Hronični stres je veliki faktor rizika za kardiovaskularne bolesti

Hronični stres negativno utiče na našu sposobnost da budemo koncentrisani i produktivni, odupremo se infekcijama, ali i mirno spavamo, dodaje dr Engl.

Procenjuje se da duga radna nedelja, u kojoj radimo više od 55 sati, povećava rizik od moždanog udara za 35%, kao i rizik od smrti od srčanog udara za 17%.

Osim toga, studija iz 2021. pokazala je da odrasle osobe s visokim nivoom stresa imaju 45% veću verovatnoću da će imati metabolički sindrom – grupu simptoma koji povećavaju rizik od bolesti srca, dijabetesa i drugih oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar