Početna » Beogradsko dramsko pozorište svečano obeležava 76. rođendan: Večeras premijera predstave „Idiot“, u režiji Ivice Buljana

Beogradsko dramsko pozorište svečano obeležava 76. rođendan: Večeras premijera predstave „Idiot“, u režiji Ivice Buljana

by admin

Na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“, večeras u 19.30, premijerno će biti izvedena predstava „Idiot“, adaptacija kultnog romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Ivice Buljana, kojom Beogradsko dramsko pozorište svečano obeležava svoj dan, 20. februar, i svoj 76. rođendan.

„Idiot“ je prvi put objavljen 1869. godine, i do danas je zadržao vrhunsko mesto u svim verzijama – pozorišnoj, filmskoj, baletskoj, operskoj.., a autor adaptacije koja stiže pred našu publiku je pisac Vladimir Tabašević.

Kako je za Danas izjavio reditelj Ivica Buljan, ljubav, suparništvo, dobrota, radoznalost, patnja, žrtvovanje, praštanje, neodlučnost, milosrđe, nebrojene male i velike nesreće, bolest…, samo su neke od tema koje Dostojevski otvara u svom delu.

– U Tabaševićevom i mom čitanju „Idiota“ bitna je uloga konteksta. Pokušali smo odgovoriti na pitanje ko i zašto govori. Ljubov Dostojevski, prije sto godina, o prvoj velikoj godišnjici očeva rođenja, piše da se nada skoroj kritičkoj revalorizaciji njegovog djela – naveo je Buljan.

– Kao čovjeka svog vremena, zanimalo me ne prenijeti istoricistički prikaz salona i ladanjskog života ruske buržoazije 19. stoljeća, već ono što je „Idiot“ upisao kao paradigmatsko ponašanje. Obrazovano čovječanstvo se počelo ponašati prema modelima koji su njime uspostavljeni. Kao da ne bi ni znali što je prava strast da ga nisu čitali – izjavio je jedan od vodećih hrvatskih i regionalnih reditelja.

Kako ističe, postavlja se pitanje šta bi knez Miškin propovedao danas, u 21. veku? Kako bi današnji ugledni građani reagirali na provokacije takvog proroka?

– Moj prijatelj, režiser Milo Rau, sigurno bi ovako postavio pitanja. Knez Lav Nikolajevič Miškin, Idiot, je apsolutno dijete, čak i ako bi doživio stotinu godina. Njegovo djetinje samopouzdanje i „izvanredna iskrenost sijeku ljude“. Nadaren je za unutrašnju i telepatsku kontemplaciju – on je „duša svjetla“, „nesebična ljubav“, „nesposoban mrziti“, i „pozitivno lijep čovjek u ovom nemogućem svijetu, gdje ljudi neprestano proždiru jedno drugo“. Ipak je i smiješan, na trenutke glupav, nespretan, iskren frazer, razbijač vaza. Groteskan, dementan, epileptičan, uplašen svojim razumom koji mu izmiče. I onda, može li takav čovjek uopšte imati neku važnu ideju? Suština je da on nema osjećaj za mjeru. Korisni idiot da zabavi Apokalipsu bez Boga, njene smiješne ljudoždere koji se proždiru međusobno, kao što smo nekad jeli redovnike i djecu za vrijeme velike gladi u Srednjem vijeku. Otvoreno mu se rugaju, ali ga i prepoznaju kao „glavnu inteligenciju“, spontanu, različitu od sporedne inteligencije -ističe Buljan.

Najavljujući ovu predstavu, Tabašević je zapisao da svremenost koju živimo vapi za knezom Miškinom naših dana.

„Kakva bi sudbina danas snašla tu naivnu, iskrenu dobričinu? Koje visoke krugove bi on zgražavao svojom nepromišljenom srdačnošću? Njegova idealna dobrota, samo je okrutnost za njegovo društveno i emotivno biće. Dostojevski je sa ironijskim otklonom svoj najlepši književni lik nazvao idiotom, a danas je takva ironijska distanca nemoguća: idealno dobar čovek današnjeg sveta, zaista jeste idiot, maloumnik vredan sažaljenja“.

Prema Tabaševićevim rečima, on je neko ko bi bio prezren zbog toga što se usudio da svima naočigled upražnjava vrline koje društvo zapostavlja, a koje, to isto društvo – deklarativno zastupa i uzdiže.

Rad na predstavi „Idiot“ trajao je od kraja novembra prošle godine ( s pauzama), a antologijske junake Dostojevskog na Velikoj sceni BDP oživeće Aleksandar Jovanović, Bojana Stojković, Vesna Čipčić, Iva Ilinčić, Jana Milosavljević, Luka Grbić, Milan Zarić, Milan Kolak, Miloš Petrović Trojpec, Mirjana Karanović, Nedim Nezirović, Milutin Milošević, Nikola Malbaša, Tamara Aleksić.

Roman je preveo Jovan Maksimović, a u autorskoj ekipi predstave su i naš svetski nagrađivani scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, kompozitorka Mitja Vrhovnik Smrekar, dr Ljiljana Mrkić Popović koja je bila zadužena za scenski govor.

Tu su i saradnice na dramatizaciji Manca Majeršić Sevšek, Vida Davidović, asistentkinja reditelja Marta Voz, asistent scenografa Danilo Mlađenović, asistenti kostimografa i kompozitora, Igor Aleksić i Lazar Ciganović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar