Početna » Milan Mladenović, frontmen grupe EKV, posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Milan Mladenović, frontmen grupe EKV, posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva

by admin

Milan Mladenović posthumno je proglašen počasnim građaninom Sarajeva, jednoglasno je odlučilo gradsko veće Grada Sarajeva

Na taj način je frontmen Ekatarine Velike, 29 godina nakon smrti, prvi put dobio adekvatno priznanje u gradu u kojem je proveo deo svog detinjstva, prenosi Al Jazeera.

“Milan Mladenović je arhetipska pojava na rok sceni bivše Jugoslavije. Njegovo delovanje u velikoj je meri obeleženo i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Borio se za mladost koja je zenit doživela pred početak mračnih ratnih godina”, stoji u predlogu koji je Gradskom veću uputio Toni Vukadin.

U odluci se govorilo i o Milanovoj ljudskoj veličini koja se naročito pokazala tokom devedesetih godina, pogotovo antiratnom angažmanu.

“Kada su svi nemo ćutali, Milan je na dodeli nagrade za grupu godine rekao: ‘Nama je vrlo lako da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi  morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi – u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci’”

Svoj antiratni angažman nastavio je kroz sastav “Rimtutituki” koji su činili brojni beogradski muzičari, a koji je nastao kao revolt zbog svih dešavanja u već tada bivšoj Jugoslaviji.

Na nastup koji se trebalo održi 1993. godine u Banjaluci odbio je iz protesta što je srušena banjalučka džamija Ferhadija.

Nakon svih dešavanja u Jugoslaviji, vidjevši da ne može pomoći, Milan je odlučio da ode u Brazil, gde je snimio svoj poslednji materijal Angel’s Breath, podseća Al jazeera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar