Početna » Preminuo čuveni kompozitor Fridrih Cerha

Preminuo čuveni kompozitor Fridrih Cerha

by admin

Slavni austrijski kompozitor i dirigent Fridrih Cerha preminuo je juče u 97. godini u bolnici u Beču, piše Nova.rs.

Fridrih Cerha je rođen 1926. godine u Beču. Već sa šest godina počeo je da svira violinu, a samo dve godine kasnije i da komponuje, a najpoznatiji je širom sveta po komponovanju trećeg čina nedovršene opere Albana Berga „Lulu“.

Mladost Cerha bila je kao stvorena za neki roman, podseća sajt Gramophone. Bio je, naravno protiv svoje volje, regrutovan u jedinice Vermahta, ali uspeo je da dezertira.

Biva uhvaćen, ali opet uspeva da dezertira i sklonište nalazi u planinama Tirola dok besni rat. Prisećao se kompozitor kako je imao „neverovatan osećaj slobode“ dok je bio u Tirolu, sklonjen od ratnih pošasti.

Studirao je Bečku muzilku akademiju, i to violinu kod Prihoda, a kompoziciju kod Alfreda Ula.

Na svetskoj sceni nametnuo se kada je komponovao operu „Baal“, koja je, po čuvenoj drami Bertolta Brehta, premijerno izvedena na Salcburškom festivalu 1981. godine. Među Cerhovim istaknutijim delima jesu i „Spiegel“, „Netzwerk“ i „Div iz Štajnfelda“.

Osim što je bio plodan kompozitor i dirigent Cerha je od 1959. godine predavao na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču.
Tokom karijere nagrađivan je prestižnim priznanjima kao što su Austrijska medalja časti za umetnost i nauku, Zlatni lav Venecijanskog bijenala, Državna nagrada Austrije i muzička nagrada Ernst fon Simens.

Preminuo je samo tri dana pre nego što bi proslavio 97. rođendan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar