Početna » Na današnji dan 1866. objavljena prva redovna poštanska marka u Srbiji

Na današnji dan 1866. objavljena prva redovna poštanska marka u Srbiji

by admin

Na današnji dan 1. jula – po Starom julijanskom kalendaru (13. jula po Novom), 1866. godine je objavljena prva redovna poštanska marka u Srbiji, saopštila je Pošta Srbije.

„Ova istorijska marka uz ostale vredne eksponate istorijskog razvoja srpske pošte, ali i telekomunikacija na ovim prostorima uopšte, može se videti u Muzeju PTT, u ulici Majke Jevrosime 13 u Beogradu, subotom i četvrtkom od 12 do 20 časova, a ostalih dana, osim ponedeljka, od 10 do 18 časova“, navedeno je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, ovom markom po prvi put u savremenoj istoriji Srbije moglo se poslati pismo i druga pošta.

Marka je štampana u tri varijacije: žutom, crvenom i plavom bojom, vrednosti 10, 20 i 40 tadašnjih para, a sve tri varijacije su imale isto grafičko rešenje – lik Кneza Mihaila Obrenovića.

Prva redovna marka Srbije je štampana u Beču i kako je njena izrada kasnila, a zbog hitne potrebe da se novine šalju putem organizovane poštanske usluge, od maja 1866. godine za slanje novina mogla se upotrebiti tzv. ‘grbuša’, prva srpska tzv. novinska poštanska marka.

Ona je imala prikaz grba Srbije i njome su se mogle slati novine i štampa, što je u ono vreme bilo veoma često.

Pored zanimljivosti da je Srbija imala marku i pre prve redovne poštanske marke, rana istorija domaće filatelija govori mnogo i o istoriji štampe u Srbiji i popularnosti novina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar