"Tukle su se žene, i to je dovoljno": Kako je pre 100 godina u Brankovoj ulici "prekinuto letnje mrtvilo"? 1Foto: Radenko Topalović

Kako je pisao list Vreme pre 100 godina, u mirnoj Brankovoj ulici, potukle su se žene.

„Tukle su se žene, i to je dovoljno. Odmah se zna da su udarci i ogrebotine bile praćene čitavom kišom epiteta iz još neodštampanih rečnika sokačke terminologije. Odmah se zna da je svađa imala svoj epilog u kvartu, možda nedovoljno književan, ali impozantan i ozbiljan“, navodi se u tekstu.

Autor piše da se sve odigralo zbog jednog čoveka, koji je, pored venčane žene, imao i nevenčanu.

„Ovaj ga je luksuz juče skupo stao. Venčana žena ispoljila je svoje vrlo konzervativne pojmove o braku u jednoj strašnoj seriji udaraca, koji su se neočekivano sručili na drugu ženu sa manje konzervativnim pojmovima“, objavilo je Vreme.

Kako se dodaje, cela Brankova ulica pričala je o „tužnom sukobu konzervatizma i slobodoumlja“, radujući se tuči koja je neočekivano i veselo rasterala letnje mrtvilo na jedan dan.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.