Početna » Koliko su koji delovi Beograda bili naseljeni 1923. godine?

Koliko su koji delovi Beograda bili naseljeni 1923. godine?

by admin

Pored najgušće naseljene prve zone Beograda, u generalnom planu iz 1923. obeležen je niz ostalih naselja.

Prema pisanju dnevnog lista Vreme, to su: naselje srenje gustine, naselje manje gustine, retko naselje, predgrađe Beograda, ostrva, zemunska strana, daleka predgrađa i industrijska kolonija.

Naselje srednje gustine imalo je odeljke A i B, gušćeg i ređeg naselja, i obuhvaćeno je međom koja ide od monopola ulicama: Kneza Miloša, Birčaninovom, Deligradskom, Vojvode Milenka, Katanićevom, novom ulicom od Svetosavske crkve do Kičevske ulice, zatim na ulicu Kralja Aleksandra do Bulbuderskog Bulevara pa Grobljanskom do raskršća sa Miletinom ulicom.

U tom naselju nove okućnice-placevi nisu smeli biti manji od 500 kvadratnih metara, dok su u gustome mogle biti i manje površine, počevši sa 300 metara kvadratnih.

Za trgove je tada predviđeno šest mesta: Svetosavska Crkva, blok između Mileševske, Kičevske, Novopazarske i ulice Vojvode Dragomira, Bulevar Oslobođenja, kraj ulice Vojvode Anđelka, ulaz u Novo Groblje iz Grobljanske ulice i raskršće Starine Novaka i Bulbuderskog potoka.

Kao periferijski trgovi koji su služili za podelu saobraćaja predviđeni su: jedan trg kod monopola i trgovi na Bulevaru oslobođenja na međi četiri ulice i kod ulaza na Novo Groblje.

Koliko su koji delovi Beograda bili naseljeni 1923. godine? 2
Foto: printscreen/Digitalna.nb.rs

Što se tiče radničkih naselja, teren kod Karaburme bio je rezervisan za obalske i klanične radnike, kao i radnike male industrije.

Naselje manje gustine obuhvaćeno je bilo međom koja ide od Vajfertove pivare Mokroluškim potokom do Kragujevačkog puta, odatle kružnim bukevarom do Smederevskog puta i dalje Novom ulicom izned Novog groblja do radničkog naselja. Okućnica u ovom naselju nije smela biti ispod 600 kvadrata.

Retko naselje obuhvatalo je teren koji se nalazio izvan bulevara od monopola, do Kragujevačkog puta pa smederevskim do iznad Novog groblja, a okućnica je morala biti 1.000 kvadratnih metara.

U predgrađa Beograda spadali su Čukarica, Topčider, Banjica, Miloševac, teren oko sela Mirjeva do sela Višnjice i Zemun sa okolinom sela Bežanije.

 

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakog vikenda prelistava glavne vesti koje su mu prethodile te sedmice pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar