Početna » Da li je ovde bila Nojeva barka? Tim arheologa istraživao lokaciju u Turskoj

Da li je ovde bila Nojeva barka? Tim arheologa istraživao lokaciju u Turskoj

by admin

Odavno se kao mesto gde je „skrivena“ Nojeva barka pominje lokalitet Durupinar u Turskoj, a arheolozi veruju da su korak bliže da to i potvrde.

Naime, tim istraživača koji istražuje geološku formaciju na planini Ararat u Turskoj uzeo je uzorke stena i zemljišta i analizirao rezultate koji sugerišu da je to mesto formirano pre otprilike 5.000 godina, što bi se poklopilo sa vremenskim okvirom Velikog potopa koji je opisan u Bibliji, piše Daily Mail, prenosi Nova.rs.

“Pitagorina” teorema otkrivena na glinenoj ploči koja je bar jedan milenijum starija od Pitagore

U sklopu projekta započetog 2021. istraživači sa dva turska univerziteta pronašli su u toj u geološkoj formaciji,  između ostalog, tragove gline, morskog materijala i ostatke morskih životinja.

„Prema prvim nalazima, u regionu su postojale ljudske aktivnosti u periodu između 5500. i 3000. godine pre nove ere. Poznato je da je potop proroka Noja bio pre 5.000 godina. Što se tiče datiranja, života je tad bilo i na ovim prostorima i to je otkriveno u laboratorijskim rezultatima. Ne može se još reći da je brod ovde. Moramo još dugo da radimo da bismo to utvrdili“, rekao je profesor Faruk Kaia.

Dr Endrju Sneling sa Univerziteta u Sidneju, ranije je rekao da planina Ararat ne može biti lokacija barke jer se planina formirala tek nakon što se voda povukla, a većina naučnika i arheologa ne veruje u bukvalno tumačenje priče o Nojevoj barci, za koju hrišćani veruju da je spasila mnoge životinjske vrste u biblijskom potopu.

Ipak, pod davnina naučnici pokušavaju da pronađu dokaz o postojanju tog legendarnog broda, a mada su je na početku bez uspeha tražili u morskim dubinama, nove tehnologije ponudile su logično rešenje koje mnogima nije palo na pamet: barka bi mogla da bude na planinskim vrhovima koji su prvi izronili iz vode nakon potopa, navodi B92.

Slični članci

Ostavite komentar