Početna » Redak događaj na površini Sunca: SDO teleskop snimio veliki polarni vrtlog

Redak događaj na površini Sunca: SDO teleskop snimio veliki polarni vrtlog

by admin

Ove nedelje, NASA-in satelit za posmatranje Sunca, SDO (Solar Dynamics Observatory), zabeležio je jako redak događaj koji je iznenadilo naučnike.

Dr. Tamita Skov, koja se bavi tzv. svemirskim vremenom (space weather) podelila je video sekvencu koja prikazuje ovaj događaj.

„Hajde da pričamo o polarnom vrtlogu! Materijal sa severne protuberance upravo se odvojio od glavnog filamenta i sada kruži u masivnom polarnom vrtlogu oko severnog pola naše zvezde“, tvitovala je naučnica dodajući da se „implikacije za razumevanje solarne atmosferske dinamike iznad 55 stepeni ovde se ne mogu preceniti“.

Šta su Sunčeve protuberance?

„Sunčeve protuberance su svetli “oblaci” plazme koji se mogu videti iznad Sunčeve površine. Kada ih gledamo “odozgo”, odnosno, kada su ispred Sunčevog diska, onda izgledaju tamne i zovemo ih filamenti“, pojašnjava dr Ivan Milić sa Astronomske Opservatorije.

Dr Milić kaže za Danas da za njih naučnici znaju već oko 200 godina, i da su zasigurno posledica komplikovane strukture Sunčevog magnetnog polja, ali da ni dan-danas ne znaju kako nastaju.

„Naime, protuberance se formiraju relativno brzo, ali mogu da traju u koroni mesecima, protežući se i stotinama hiljada kilometara u međuplanetarni prostor“, napominje naučnik.

Kada se javljaju?

Skot Mekintoš, solarni fizičar i zamenik direktora u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere u Boulderu,  rekao je za Space.com da, iako nije video ovakav vrtlog, nešto čudno se obično dešava na solarnim širinama od 55 stepeni barem jednom u svakom solarnom ciklusu.

„Ovakve protuberance se pojavljuju na tačno 55 stepeni Sunčeve geografske širine svakih 11 godina. Naučnici znaju da te ovaj fenomen povezan sa time da Sunčevi magnetni polovi zamene mesto jednom po Sunčevom ciklusu, ali trenutno nema modela koji bi objasnili ovakve pojave“, objasnio je.

Iako naučnici znaju da protuberance (tj. filamenti) mogu da se otkinu od Sunčeve površine, nastajanje ovakvog vrtloga do sada nije posmatrano.

Inaceče, prema dr Mekintošu, solarne baklje (flares) i sunčeve pege (Sunspots) se mogu očekivati u ovoj fazi Sunčeve aktivnosti jer je Sunce u ovom trenutku aktivnije nego ikada.

Nažalost, istraživači Sunca su ograničeni u dometima svojih posmatranja jer nemaju pristup polarnim regionima Sunca – koji igraju integralnu ulogu u solarnom magnetnom ciklusu.

„Sunce možemo posmatrati samo iz ravni ekliptike – ravan u kojoj kruže planete“, rekao je Mekintoš.

Međutim, sa misijom Solar Orbiter Evropske svemirske agencije koja je u toku, možda smo bliže razumevanju kako ovi fenomeni funkcionišu. Ova misija će napustiti ravan ekliptike i posmatrati Sunčeve polove direktno.

Napomena: Na ovom mestu nalazio se tekst preuzet sa sajta Oslobođenje.ba. Članak je izmenjen nakon što smo utvrdili da neke informacije nisu pravilno i jasno protumačene, te je zamenjen relevantnim tekstom na istu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar