Početna » Ubrzava se rotacija Marsa: Naučnici nisu sigurni zašto

Ubrzava se rotacija Marsa: Naučnici nisu sigurni zašto

by admin

Mars se okreće sve brže i postupno se skraćuje trajanje dana na njemu, otkrili su naučnici. Crvena planeta ubrzava rotaciju oko četiri milisekunde godišnje, zbog čega se dani završavaju delić milisekunde ranije, prenosi Index.

Kao što ta merenja pokazuju, promene su suptilne, ali naučnici koji su ih posmatrali nisu sigurni što je njihov uzrok.

Potencijalni uzroci mogu biti led koji se nakuplja na polarnim kapama planeta ili postglacijalni skok, kada se kopnene mase podižu nakon što su zatrpane ledom, piše Sky News. NASA kaže da takvi pomaci u masi planete mogu uzrokovati njeno ubrzanje, slično poput klizača na ledu koji se okreću s ispruženim rukama, a zatim ih povlače.

Naučnici su otkrili promenu u brzini rotacije koristeći podatke iz lendera „InSight Mars“ organizacije NASA, koji je radio na površini Marsa četiri godine dok nije ostao bez struje prošlog decembra. Sebastijen Le Meistre, vodeći autor rada u kome su dokumentovani nalazi, objavljeni u časopisu „Nature“, rekao je da su varijacije bile „samo nekoliko desetina centimetara tokom jedne marsovske godine“.

„Potrebno je jako puno vremena i puno podataka pre nego što uopšte možemo videti ove varijacije“, dodao je. Rad je ispitao podatke iz prvih 900 dana lendera „InSight“ na Marsu. Napredna radiotehnologija lendera, zajedno s NASA-inom mrežom dubokog svemira (međunarodni niz džinovskih radio antena na Zemlji), radila je zajedno kako bi naučnicima pružila najpreciznije podatke.

Odašiljali bi radio signal do lendera pomoću antena, koji bi se zatim reflektovao natrag na Zemlju. Kada bi naučnici primili reflektovani signal, tražili bi male promene u frekvenciji kako bi odredili koliko brzo se Mars okreće. Le Maistre je naglasio da je „istorijski eksperiment“ samo vrh ledenog brega u odnosu na podatke koje je „InSight“ prikupio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar