Početna » Ovo je najopasniji grad na svetu

Ovo je najopasniji grad na svetu

by admin

Nekada simbol ekonomskog prosperiteta, Vitenum je danas „grad duhova“ na severozapadu Australije i sinonim jedne od najvećih industrijskih tragedija ove zemlje svih vremena.

Verovatno najopasniji grad na svetu ili „australijski Černobilj“, kako ga ponekad nazivaju, donedavno je imao tek dva preostala stanovnika koja su nastavila da žive u gradu bez obzira na upozorenja da ih čak i disanje u Vitenumu može koštati života, piše Punkufer.

Australijanci su ovaj grad izbrisali sa zvaničnih mapa, zatvorili puteve koji do njega vode i uklonili sve putokaze na kojima je naveden.

Zašto je Vitenum pozna i kao „najopasniji grad na svetu“?

To su uradili da bi zaštitili ljude od udisanja sitnih vlakana azbesta, koje izazivaju rak i plućne bolesti.

Od 20 hiljada stanovnika koji su živeli i radili u gradu ili obližnjem rudniku, dve hiljade je umrlo zbog bolesti koje su povezane s azbestom, mineralom koji je deo stena i tla.

Sve dok je ostavljen u prirodi, azbest nije pretnja za zdravlje, ali postaje opasan prilikom rudarenja, kopanja ili izgradnje.

Vitenum je s vremenom postao kancerogena tempirana bomba jer se niko nije pobrinuo za otpadne proizvode iz rudnika.

Ovo je najopasniji grad na svetu 1
Foto: paul mayall / DPA / Profimedia

Otkako je nekoliko tona jalovine nagomilano u blizini rudnika, štetne materije truju vazduh, vodu i zemlju.

I šezdeset godina nakon što su se rudnici zatvorili, zdravstveni rizik je i dalje veoma visok. Zbog toga je vlada isključila vodu i struju i postavila brojne ploče s upozorenjima.

U četrdesetim godinama prošlog veka Vitenum je privukao na hiljade porodica koje su došle zbog bogate industrije, ali umesto blagostanja, sačekale su ih bolesti.

Epilog

Rudnici plavog azbesta su se konačno zatvorili 1996. godine, no stručnjaci kažu da Vitenum više nikada neće biti sigurno mesto za život. Čišćenje ove teritorije od azbesta ne dolazi u obzir jer je preskupo.

Lorejn Tomas bila je poslednja stanovnica Vitenuma, koji joj je bio dom, kao i mesto u kome je sahranjen njen muž. Ona se konačno odselila prošle godine, a Vitenum je zvanično postao mesto bez stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar