Ruska salata, poznata i kao salata Olivije, jedan je od najprepoznatljivijih kulinarskih simbola prazničnih i slavskih trpeza na Balkanu, ali i širom Evrope. Iako svoje korene vuče iz carske Rusije 19. veka, recept se vremenom pojednostavio i prilagodio različitim kulturama. Danas je neizostavni deo slava, rođendana, Nove godine i porodičnih okupljanja.Ruska salata – kratka istorijaOriginalni recept za rusku salatu osmislio je kuvar belgijskog porekla Lusijen Olivije u moskovskom restoranu „Hermitage” oko 1860. godine. Taj recept je bio luksuzan – uključivao je kavijar, jastoga, prepelice i francuski sos. Međutim, tokom sovjetskog perioda, recept se pojednostavio – zamene su pronađene u običnim namirnicama poput krompira, graška i šunke, i u tom obliku se raširio po celom svetu.Ruska salata (za 6 osoba)Sastojci:3 veća krompira2 veće šargarepe200 g graška (svežeg ili iz konzerve)200 g kiselih krastavaca200 g šunke (ili pilećeg belog mesa)3 kuvana jajeta250–300 g majonezaSo i biber po ukusu(po želji: 1 kašika senfa ili malo pavlake za osveženje)Ruska salata može biti vrlo dekorativno predjelo ako se servira na ovaj način; foto: Shutterstock/vkuslandiaPriprema:Krompir i šargarepu oljuštite, isecite na kockice i kuvajte u slanoj vodi dok ne omekšaju, ali da zadrže oblik (ne da se raspadnu).Grašak kratko obarite, a jaja skuvajte tvrdo, oljuštite i iseckajte.Krastavce i šunku/piletinu isecite na sitne kockice slične veličini ostalih sastojaka. Kuvana jaja možete koristiti i za dekoraciju.U velikoj činiji sjedinite sve sastojke. Dodajte majonez (i po želji senf ili pavlaku), začinite solju i biberom i dobro izmešajte.Pokrijte činiju i ostavite salatu u frižideru barem 2–3 sata pre serviranja, kako bi se ukusi proželi. Prijatno!Saveti i varijacijeUmesto šunke, možete koristiti tunjevinu, za posnu verziju.Ako želite da salata bude blaža, pomešajte majonez sa kiselom pavlakom u odnosu 2:1.U nekim varijantama se dodaje i jabuka ili limunov sok za dodatnu svežinu. Prijatno!
57
prethodni članak