Početna » Ovaj popularan začin može smanjiti efikasnost lekova, upozoravaju naučnici

Ovaj popularan začin može smanjiti efikasnost lekova, upozoravaju naučnici

by admin

Cimet, popularan začin prepoznatljivog mirisa i ukusa, mogao bi da umanji efikasnost važnih lekova, upozoravaju naučnici. Glavna aktivna supstanca u cimetu, cinamaldehid, utiče na to kako telo razgrađuje i eliminiše lekove iz organizma. Ovo jedinjenje aktivira određene receptore koji ubrzavaju razgradnju lekova, što može dovesti do toga da oni deluju kraće ili slabije nego što je predviđeno.Povremeno posipanje ovsenih pahuljica ili prazničnih pića cimetom smatra se bezbednim, kažu naučnici. Međutim, ljudi koji uzimaju suplemente sa cimetom, koji sadrže znatno veće koncentracije jedinjenja iz kore cimeta, mogu biti u opasnosti.Vodeća naučnica, profesorka Šabana Kan, upozorila je: „Prekomerna konzumacija može dovesti do toga da telo prebrzo izluči lek, smanjujući njegovu efikasnost“, piše Index.hr.Začin koji utiče na 47 različitih lekovaVeć je poznato da cimet reaguje sa najmanje 47 različitih lekova, uključujući razređivače krvi kao što su aspirin i varfarin, gde može povećati rizik od krvarenja. Sada naučnici veruju da bi cimet mogao da utiče na još širi spektar lekova, iako naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja.Cimet se najčešće koristi kao dodatak ishrani zbog tvrdnji da snižava krvni pritisak i stabilizuje šećer u krvi. Takođe je popularan među zagovornicima prirodne medicine, gde se vekovima koristi zbog svojih navodnih lekovitih svojstava. Ali profesorka Kan istaklaa je da vrlo malo istraživanja tačno objašnjava efekat cimetaldehida, glavnog aktivnog sastojka cimeta.„Važno je razumeti kako se ova supstanca apsorbuje, metaboliše i sa kojim telesnim receptorima reaguje, tako da znamo kako utiče na lekove koje ljudi uzimaju svaki dan“, dodala je ona.Istraživanja sugerišu da cimetaldehid, prisutan u ulju suve biljke, najviše doprinosi potencijalnim zdravstvenim prednostima cimeta. Cimet takođe sadrži mnogo antioksidanata, a neke studije su povezale njegov unos sa smanjenjem triglicerida, holesterola i nivoa šećera u krvi, piše portal Healthline.Cinamaldehid podstiče razgradnju određenih lekova u teluStručnjak za dugovečnost dr Majkl Aziz opisuje cimet kao jedan od „najkorisnijih začina” u svojoj rutini za zdrav i dug život. On veruje da može da smanji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, pozivajući se na laboratorijska istraživanja koja pokazuju da cimet može da spreči stvaranje tau proteina, grudvica koje su povezane sa bolešću. Međutim, naučnici napominju da još nema dovoljno dokaza za ovu tvrdnju.Cinamaldehid predstavlja potencijalni rizik za ljude koji uzimaju lekove jer promoviše razgradnju određenih lekova u telu. Naučnici takođe primećuju da nije svaki cimet jednak.Ulje cimeta, koje se najčešće koristi u prehrambenim proizvodima i kozmetici, ne predstavlja značajan rizik. Ali kora cimeta, koja se prodaje kao začin, takođe sadrži visok nivo kumarina, supstance koja razređuje krv. Ovo može biti opasno za ljude koji već uzimaju antikoagulanse, lekove za sprečavanje zgrušavanja krvi.Nasuprot tome, ulje cimeta, koje se koristi zbog svojih antibakterijskih svojstava, ne predstavlja gotovo nikakav rizik.Dodaci ishrani nisu namenjeni lečenju, izlečenju ili ublažavanju bolestiIako je potrebno više istraživanja o tome kako tačno cimet deluje u telu, profesorka Kan poziva na oprez, posebno kod ljudi koji pate od hroničnih bolesti.„Ljudi koji pate od hroničnih bolesti, poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, raka, artritisa, astme, gojaznosti, HIV-a, side ili depresije, treba da budu posebno oprezni kada koriste cimet ili druge dijetetske suplemente“, upozorava ona.„Najbolje je konsultovati lekara pre nego što uzmete bilo kakve dijetetske suplemente pored propisanih lekova. Po definiciji, dijetetski suplementi nisu namenjeni lečenju, izlečenju ili ublažavanju bolesti.“Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar