Početna » Prerađene namirnice koje su zapravo dobre za zdravlje

Prerađene namirnice koje su zapravo dobre za zdravlje

by admin

Prerađene namirnice često izazivaju nelagodu kod onih koji paze na ishranu, jer se neretko smatraju nepoželjnim i štetnim. Ipak, treba imati u vidu da je njihov negativan imidž možda preuveličan, budući da su u određenoj meri sastavni deo svakodnevnog jelovnika.Važno je zapamtiti da postoji razlika između prerađene i ultra-prerađene hrane. Dok je prerađena hrana jednostavno ona koja je prošla neki oblik promene od njive do trpeze, ultra-prerađena hrana je ona koja je dramatično izmenjena dodatkom veštačkih ukusa i boja, dodatih zaslađivača, konzervansa, hidrogenizovanih masti i drugih sumnjivih sastojaka. To je hrana koja je prvenstveno povezana sa nepovoljnim zdravstvenim ishodima kao što su gojaznost i srčana oboljenja. Međutim, iako je ovih 10 namirnica prerađeno, one su zapravo dobre za vas, piše Miss7.Prerađene namirnice koje zapravo nisu lošeHleb od celog zrna pšeniceSav hleb je tehnički obrađen, ali to ne znači da treba da izbegavate sav hleb. Kada izaberete hleb napravljen od celog zrna pšenice kao glavnog sastojka, iskoristićete njegove prednosti, kao što su mikronutrijenti, vlakna i proteini. Nutricionistkinja Hejli Bišof, za Eat This, predlaže da birate hleb koji je bogat vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i nekoliko grama proteina po kriški. „Hleb može imati lošu reputaciju, ali hranljive opcije od celog zrna mogu se smatrati osnovom zdrave ishrane“, dodaje Bišof.Konzervisana ili zamrznuta sočivaProteini biljnog porekla su danas veoma popularni, i lako je videti zašto. Hrana biljnog porekla poput sočiva ne samo da nudi obilje proteina, već vam pruža i vlakna, folat, magnezijum, mangan i druge važne hranljive materije. Srećom, ne morate ih namakati i kuvati da biste uživali u njihovoj odličnoj hranljivosti.Konzervisano ili zamrznuto sočivo je podjednako dobra za vaše zdravlje kao i sušeno sočivo. Možete probati lagano varivano jelo ili kari od sočiva, a dijetetičarka Ketrin Karnac dodaje da je sočivo puno vlakana, proteina i složenih ugljenih hidrata. Ova mahunarka je savršen dodatak supama i salatama za podsticanje pravilne probave, stabilnog nivoa šećera u krvi i puno energije.JogurtIako većina ljudi možda ne smatra jogurt prerađenom hranom, on to jeste. Proces pretvaranja kravljeg mleka u gustu, kremastu mlečnu poslasticu zahteva vreme, temperaturu i dodatak bakterijskih kultura. Dobra vest je da ovi višestruki koraci ne umanjuju zdravstvene koristi jogurta. Dijetetičarka Stef Magil ističe da je jogurt dobar izvor proteina, kalcijuma, vitamina B1 i probiotika koji mogu podržati vaše varenje i imunitet. Da biste izabrali najzdraviji, najmanje prerađeni jogurt, odlučite se za običan ili jogurt sa niskim sadržajem šećera. „Potražite običan jogurt sa manje od 12 grama šećera po porciji i dodajte sveže voće ili orašaste plodove za ukus i slatkoću“, predlaže Magil.Sušeno voćeIako možda nemaju toliko vode kao sveže jabuke ili bobičasto voće, sušeno voće je i dalje puno hranljivih materija. U stvari, ponekad sadrži više vlakana i antioksidanata od svežeg voća, jer ih ima više po porciji. „Suvo grožđe je odlična energetska užina koju možete držati u torbi. Pune su vlakana, gvožđa i ugljenih hidrata koji hrane vaš mozak i mišiće“, kaže registrovana dijetetičarka Kejti Šimelpfenig. Pošto je u potpunosti napravljeno od voća, sušeno voće je isto kao da jedete celu jabuku, mango ili krušku.HumusHumus je možda prerađen, ali je i dalje jednostavna, hranljiva hrana. „Humus se pravi prvenstveno od slanutka i maslinovog ulja, što ga čini zdravom grickalicama za srce sa vlaknima i proteinima“, kaže Henigan. Uparite ga sa povrćem poput paprike ili šargarepe za ukusnu, minimalno prerađenu grickalicu.Sojino mleko – napitak na biljnoj baziPostoji prilično širok spektar obrade kada su u pitanju mleka na biljnoj bazi. Neka imaju prilično dugačak spisak sastojaka, zajedno sa emulgatorima, punilima i konzervansima. Druga su daleko jednostavnija, a što jednostavnija to bolja. „Za vegane ili one koji su netolerantni na laktozu, preporučujem sojino mleko. To je jedino mleko na biljnoj bazi koje ima kompletne proteine i nudi sve esencijalne aminokiseline kravljeg mleka, a obogaćeno je kalcijumom i vitaminom D“, kaže dijetetičarka Šeril Musato.Konzervirana ribaDa biste dobili dnevnu dozu zdravih masti i proteina, ne preskačite konzerviranu ribu. Možda je više prerađena od fileta lososa ili sveže ulovljene pastrmke, ali konzervisana riba i dalje nudi veliku hranljivu vrednost i obično košta manje od sveže vrste. „Konzervisana riba poput konzervirane tune ili sardina je dobar izbor za lagani obrok. Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u održavanju zdrave funkcije srca i mozga“, objašnjava registrovana dijetetičarka Britani Kramp.Testenina od mahunarkiDa biste zadovoljili svoje dnevne potrebe za vlaknima i proteinima, izaberite testeninu napravljenu od pasulja i mahunarki. „Možda je prerađena, ali je hranljiva alternativa tradicionalnoj testenini za svakoga ko je zainteresovan za povećanje hranljivih materija u svojim obrocima i uključivanje održivih proteina biljnog porekla u svoju ishranu“, kaže registrovana dijetetičarka Malina Malkani.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar