Početna » Koliko su poskupeli polovni automobili i kako će se dalje kretati cene?

Koliko su poskupeli polovni automobili i kako će se dalje kretati cene?

by admin

Narušen balans ponude i potražnje usled aktuelne geopolitičke situacije u svetu reflektovao se i na cene polovnih automobila u Srbiji, koje su u prošloj godini skočile za 24 odsto u odosnu na 2021. Kako će se rast cena odraziti na kompletno tržište i šta možemo da očekujemo u ovoj godini, otkriva analiza sajta Polovni automobili.

Tradicionalna godišnja analiza obuhvatila je prodajne rezultate u 2022. godini, kretanje cena polovnih automobila, kao i anketu sprovedenu među 11.400 korisnika, odnosno kupaca automobila i 189 trgovaca automobilima, kojom su ispitani njihovi stavovi i prognoze.

Nesumnjivo je da su cene polovnih automobila u poslednje dve godine značajno porasle.

U nastojanju da utvrdi o kolikom rastu je reč, sajt Polovni automobili istraživao je prosečne cene oglašenih vozila na samom portalu.

Prema dobijenim podacima, prosečna cena polovnih automobila oglašenih na sajtu tokom 2022. godine veća je 24 odsto od prosečne cene u 2021. i čak 38 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Koliko su poskupeli polovni automobili i kako će se dalje kretati cene? 2
Foto: Polovni automobili

Trend rasta iz godine u godinu je neosporan, ali prvi put u 2022. godini se jasno može zapaziti kontinuirani rast na mesečnom nivou.

Tako, možemo zaključiti da je samo tokom 2022. godine, odnosno od januara do decembra prethodne godine, prosečna cena polovnih automobila oglašenih na sajtu Polovni automobili porasla za čak 19 odsto.

Kada je reč o kretanju cena automobila u narednom periodu, sajt Polovni automobili je kroz sprovedenu anketu istražio očekivanja kupaca i prodavca, a „obe strane“ imaju donekle slična predviđanja.

Oko 45 odsto prodavaca i 36 odsto kupaca očekuje dalji rast cena, dok 30 odsto prodavaca i 32 odsto kupaca veruje da neće doći do promene cena.

Ipak, značajan broj anketiranih prodavaca (25 odsto) i kupaca (32 odsto) očekuje da će u narednom periodu doći do pada cena automobila.

Koliko su poskupeli polovni automobili i kako će se dalje kretati cene? 3
Foto: Polovni automobili

Bez obzira na prisutan rast cena, gotovo polovina anketiranih kupaca (49,18 odsto) nije promenila budžet namenjen kupovini automobila, čak 39 odsto njih je budžet smanjilo, a svega 11 odsto povećalo.

Koliko su poskupeli polovni automobili i kako će se dalje kretati cene? 4
Foto: Polovni automobili

Podsetimo se, ranije realizovane ankete sajta Polovni automobili (novembar 2022. godine), kada su potencijalni kupci naveli i koliko novca su spremni da odvoje.

Prema tada dobijenim podacima, najveći broj anketiranih kupaca traga za automobilom u okviru cenovnog ranga od 3.000 do 5.000 EUR (23,94 odsto), zatim od 5.000 do 7.000 EUR (17,77 odsto), 2.000 do 3.000 EUR (13,94 odsto) i 7.000 do 10.000 EUR (13,84 odsto).

Koliko su poskupeli polovni automobili i kako će se dalje kretati cene? 5
Foto: Polovni automobili

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar